latinica  ћирилица
04/07/2022 |  13:41 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Селаковић и Сијарто потписали споразум о граничној контроли

Србија и Мађарска потписале су данас споразум, којим се регулише гранична контрола у друмском, жељезничком и водном саобраћају, чиме би требало да се убрзају процедуре и олакша прелазак границе у оба правца.
Никола Селаковић и Петер Сијарто (Фото: TANJUG/ALEKSANDRA ORLIC) -
Никола Селаковић и Петер Сијарто (Фото: TANJUG/ALEKSANDRA ORLIC)

Споразум су у Суботици потписали министар спољних послова Србије Никола Селаковић и шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

Селаковић је на заједничкој прес-конференцији рекао да су потписане измјене и допуне споразума, које ће у великој мјери доприносити смањењу гужви на граничним прелазима који постоје.

Он каже да је потписивање споразума условљено и развојним пројектом између Мађарске и Србије, односно изградњом брзе пруге која ће повезати Београд и Будимпешту.

Селаковић је подсјетио и на раније потписан меморандум о разумевању о наставку сарадње у области енергетике, који подразумијева складиштење 500 милиона кубних метара гаса у Мађарској што ће Србији омогућити да у периоду од 1. октобра ове до 1. априла наредне, лакше пролази кроз енергетску кризу.

Он је рекао да је на састанку било ријечи и о даљем развоју економске сарадње, као и ангажовању на инфраструктурним пројектима регионалне сарадње.

Сијарто је истакао да је пријатељство између двије земље историјско и да се сваким даном пишу нова поглавља сарадње, те да је у првој половини ове године удвостручена трговинска размјена између двије земље за 117 одсто.

- Највећи подухват је модернизација пруге Београд-Будимпешта. Радови ће код нас почети 1. августа, што значи да ћемо морати да одредимо нови гранични прелаз за жељезнички саобраћај, гдје ћемо моћи да обезбедимо међународни промет робе - рекао је Сијарто.

Он је навео да ће жељезнички робни промет пролазити кроз Реске, гдје ће се се обављати и гранична контрола у међународном жељезничком саобраћају, пренио је Тањуг.