latinica  ћирилица
04/07/2022 |  13:49 | Аутор: СРНА

Најављено затварање бензинских пумпи након одлуке Владе Хрватске

Удружење малих дистрибутера горива најавило је затварање бензинских пумпи након што је Влада Хрватске данас донијела нову одлуку и замрзнула цијене горива на још 14 дана.
Гориво - Фото: РТРС
ГоривоФото: РТРС

Из Владе су навели да се новом одлуком фиксирају и велепродајне цијене, чиме се штите мали дистрибутери.

Из Удружења поручују да је неприхватљива и неодржива за мале дистрибутере горива данашња одлука Владе Хрватске према којој режим одређивања највиших малопродајних цијена нафтних деривата остаје исти као и претходних 14 дана, а велепродајне цијене фиксирају тако да са свим јавним давањима не могу износити више од крајње малопродајне цијене прописане Уредбом за малопродајна мјеста изван ауто-путева.

Они указују да оваква уредба подразумијева да ће мали дистрибутери гориво куповати и продавати по истој цијени, што за њих значи даље губитке јер нису укалкулисани њихови трошкови, прије свега трошкови превоза горива.

Мали дистрибутери горива поручују да је неприхватљива и теза о томе да су у прошлој години остварили велике приходе, док се нигдје не помињу трошкови.

"Пословање малих дистрибутера у овим је околностима неодрживо и стога ћемо сигурно ићи у затварање бензинских пумпи, што значи угрожену егзистенцију за готово 1.000 породица", поручују из Удружења.

Они упозоравају да ће ове мјере Владе изазвати и несташице горива, што никако није добро у вријеме туристичке сезоне и апелују да Влада Хрватске омогући да се цијена горива регулише у складу са тржишним кретањима.

Предсједник Удружења малих трговаца нафтним дериватима Армандо Миљавац рекао је да ће мали трговци почети да затварају бензинске пумпе, а рјешење види у томе да им држава продаје гориво из резерви по повољнијим цијенама.