latinica  ћирилица
04/07/2022 |  14:16 ⇒ 14:57 | Аутор: Агенције

Лавров: Москва ће адекватно одговорити на протјеривање дипломата

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је данас да ће Москва адекватно одговорити на бугарско протјеривање 70 руских дипломата.
Сергеј Лавров (фото:EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL) -
Сергеј Лавров (фото:EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL)

Руски амбасадор у Бугарској Елеонора Митрофанова рекла је прошле недјеље да ће затражити од Москве да затвори своју амбасаду у Софији због протјеривања.

Бугарски премијер Кирил Петков рекао је почетком седмице да ће Софија протјерати 70 руских дипломата које су наводно умијешане у шпијунажу.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да је одлука о протјеривању 70 руских дипломата у Бугарској повезана са притиском Вашингтона на Софију.

- Ово није независна одлука вршиоца дужности премијера, који има апсолутно отворену и недвосмислену проамеричку оријентацију, спреман да испуни све жеље свог суверена - рекао је министар на конференцији за новинаре.

Он је објаснио да су "жеље суверена да се у Бугарима убије историјско памћење, да се униште темељи односа који су стварани у заједничкој борби за независност, и у многим другим ситуацијама, укључујући и новију историју", преноси РИА Новости.