latinica  ћирилица
04/07/2022 |  15:39 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Истекао рок за подношење кандидатских листа за опште изборе у БиХ (ВИДЕО)

Данас је истекао рок за подношење кандидатских листa за опште изборе заказане за 2. октобар.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Након што их овјери, ЦИК БиХ јавно ће их објавити до 18. августа.

Политичке партије из Републике Српске доставиле су имена својих кандидата. Већ су познати носиоци листи из три изборне јединице у Српској за Парламентарну скупштину БиХ.

Углавном, ријеч је о провјереним страначким кадровима, актуелним посланицима, директорима јавних предузећа, докторима.

Међу кандидатима је и премијер Српске Радован Вишковић који је носилац листе СНСД-а за Парламентарну скупштину БиХ из Изборне јединице 3.

Најмање осам политичких партија из Републике Српске пријавило је листе за Представнички дом ПС БиХ, на њима близу 200 кандидата.

А тамо је мјеста само за 14 посланика.

СНСД као најјача српска странка на изборе иде са спојем искуства и младости, каже портпарол странке који је и сам кандидат у Изборној јединици 1 гдје је носилац листе Небојша Радмановић.

У "двојци" је Обрен Петровић док је премијер Радован Вишковић у Изборној јединици 3.

На нашим листама се нашао велики број људи са искуством али и велики број са новом енергијом и снагом.

Очекујем да ћемо имати далеко највећи број од свих странака и из Републике Српске и Федерације у Представничком дому јер волимо Српску - навео је Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Лидер ПДП-а Бранислав Бореновић поново претендује у скупштинске клупе у Сарајеву, у преостале двије изборне јединице у Српској, ПДП је дао предност млађим и јавности мање познатим политичарима.

СДС пред бираче наступа са својим провјереним скупштинским кадровима.

Социјалистичка партија коју предводи Петар Ђокић поново ће се борити за један мандат у ПС, док социјалисти које води Горан Селак немају кандидате за бх парламент.

На прошлим изборима лидер УС Ненад Стевандић у бх парламент ушао је са листе СНСД-а, сада та странка има кандидате за бх парламент у све три изборне јединице у Српској.

- Уједињена Српска предала је све листе и што се тиче НС РС и што се тиче ПС БиХ - навела је Наталија Тривић, потпредсједница Уједињене Српске.

ДНС се нада успјеху од прије четири године и једном директном мандату, чему тежи и ДЕМОС који први пут наступа на општим изборима.

Први заговарају тзв. трећи пут док ДЕМОС остаје досљедан коалицији са СНСД-ом.

- С обзиром на квалитетну листу и показатеље ДНС очекује директан мандат у Изборној јединици 3 и још један компензациони мандат тако да би ДНС требао да има два посланика у ПС БиХ - рекао је Александар Главаш, члан Предсједништва ДНС-а.

- Наши циљеви су један мандат у ПД ПС БиХ. Познато је да је ДЕМОС дио садашње коалције окупљене око СНСД-а и имамо намјеру да и даље држимо тај политички правац - сматра Боран Босанчић, шеф Изборног штаба ДЕМОС-а.

СДА је у скоро свим досадашњим сазивима имала једног посланика из Српске у Представничком дому ПС БиХ.

И сада то прижељкују, због чега активно анимирају бошњачку дијаспору.

Због специфичности начина гласања у Представничком дому ПС БиХ важно је да након избора, најмање 10 српских посланика буде окупљено око једне идеје.

У другом кругу гласања тај број од 10 посланика је брана за сваки атак на надлежности Српске.