latinica  ћирилица
04/07/2022 |  16:50 | Аутор: СРНА

Локалне заједнице надлежне за повећање плата запослених у области предшколског васпитања

Министарство просвјете и културе Републике Српске подржава настојања Синдиката образовања, науке и културе Српске у побољшању статуса запослених у области предшколског васпитања и образовања, те предлаже да Синдикат уложи додатне напоре да разговара са доносиоцима одлука у јединицама локалних самоуправа јер су надлежне за та питања.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Из Министарства су изразили наду да ће на тај начин Синдикат понудити најадекватнија рјешења, у интересу запослених у предшколским установама Српске, те да ће послати њихов усаглашен приједлог, који ће бити дио новог Посебног колективног уговора, саопштено је из ресорног министарства.

Из Министарства су навели да су локалне заједнице надлежне да одлучују о повећањима плата запослених у предшколским установама, као њихови оснивачи, у складу са буџетским могућностима.

- Апсолутно не постоји опструкција Министарства у потписивању Посебног колективног уговора, нарочито у дијелу који се односи на коефицијенте, јер Министарство није законски надлежно да одређује цијену рада запослених у предшколским установама, нити коефицијенте на основу стручне спреме запослених - наводи се у саопштењу.

Из Министарства напомињу да Закон о предшколском васпитању и образовању прописује да је јединица локалне самоуправе оснивач јавне предшколске установе, те да је у њеној надлежности обезбјеђивање бруто плате запослених, бруто накнада трошкова и других личних примања запослених, материјалних трошкова и свих осталих трошкова потребних за неометан рад предшколске установе.

- Министарство у Посебни колективни уговор може дефинисати само усвојене коефицијенте од оснивача, локалних заједница, у дијелу који се односи на бруто коефицијент и бруто обрачун плате према Закону о раду Српске, али не може наметати рјешења локалним заједницама и њиховим буџетима из којих се финансирају - наводи се у саопштењу.

Због чињенице да Министарство просвјете и културе не обезбјеђује плате за запослене у предшколским установама, као што је то случај са запосленима у основном и средњем васпитању и образовању, у Посебном колективном уговору се констатује тренутно стање минималних и максималних цијена рада и бруто коефицијента запослених у предшколским установама, које се финансирају из буџета јединица локалних самоуправа.

У саопштењу се подсјећа и да је Министарство на низ састанака са представницима Синдиката образовања, науке и културе Српске припремало нови Посебни колективни уговор за запослене у области предшколског васпитања и образовања, уважавајући приједлоге Синдиката, али и заштиту интереса радника са најнижим платама, као и дијелу оних чији је виши степен стручне спреме имао мањи коефицијент од запослених са нижим степеном стручне спреме.

- Уврстили смо приједлог Синдиката образовања за исплату јубиларних награда које би се по доношењу новог Посебног колективног уговора исплаћивале на 10, 20 и 30 година рада у предшколској установи, али и новину по којој су потписници појединачних колективних уговора послодавци то јесте предшколске установе и представници гранског синдиката - наводи се у саопштењу.

Министарство напомиње да је уложило и додатне напоре, да на основу анализа по питању плата запослених у предшколским установама, упозна представнике Савеза општина и градова Републике Српске и Синдиката образовања, науке и културе да постоје одређене разлике у платама запослених у различитим предшколским установама, те да од доносиоца одлука у општинама и градовима и њихове дугорочне буџетске способности зависи могућност повећања њихових плата.