latinica  ћирилица
04/07/2022 |  17:57 ⇒ 05/07/2022 | 10:05 | Аутор: РТРС

Поједина бањалучка насеља без капи воде; У приједорским селима ускоро нормално водоснабдијевање (ВИДЕО)

Због несташице воде у већини бањалучких приградских насеља ванредна је ситуација. И села на подручју Приједора имају проблем са водоснабдијевањем. Најкритичније је у Јелићкој због квара на пумпној станици на систему Црно врело.
Несташица воде - Фото: РТРС
Несташица водеФото: РТРС

Бањалучка приградска насеља инспекција чак два пута у току дана контролише да ли се вода рационално троши. Грађани су огорчени и питају зашто се није дјеловало раније јер су метеоролози упозоравали на екстремно високе температуре и сушу.

У Верићима већ 15-ти дан нема воде. На фарми Винке Савић жедно је 90 грла стоке! Само у једном тропском дану, једној крави потребно је више од 100 литара воде. Због свега овога угрожена је производња млијека.

Винка моли суграђане да рационалније трше воду јер, док је она нема ни за пиће, појединци у двориштима имају пуне базене.

И надлежни су сагласни - један највећих узрока несташице воде у приградским насељима јесте пуњење базена и заливање башта. Коришћење воде из хидрантске мреже за ове намјене је и кривично дјело. Међутим, када се све то знало зашто надлежни нису превентивно дјеловали?

Синиша Штрбац, представник Одјељења за инспекцијске послове комуналне полиције Бањалука истиче да се јесте закаснило, али је апеловао још једном да се рационално користи вода.

Да ли ће у још неким бањалучким насељима због несташице воде бити проглашена ванредна ситуација, одлучиће сутра Штаб за ванредне ситуације.

Из приједорског Водовода очекују да ће се ускоро успоставити нормално водоснабдијевање. Оно што грађани приједорских насеља годинама чекају јесте изградња водовода што би значило и трајно рјешавање пробема водоснабдијевања.

Мјештани Јелићке, али и околних села по воду иду на шумске изворе и оближње ријеке. Воду точе ручно и довозе тракторима. Због дуготрајне суше пресушили су и многи сеоски бунари.

Драган Стаменић, директор Водовода Приједор, каже да би ово приједорско насеље воду би требало да добије до краја седмице.

Проблема са водоснабдијевањем имају и друга приједорска насеља, посебно села. Из Водовода апелују да се вода не користи за пуњење базена и заливање усјева. Оно што би трајно ријешило проблем водоснабдијевања јесте завршетак водовода на који грађани бројних насеља чекају годинама.