latinica  ћирилица
04/07/2022 |  18:14 ⇒ 18:15 | Аутор: СРНА

Носовић: На ентитетском нивоу основати институције за тражење несталих

Предсједник Савеза логораша Републике Српске Анђелко Носовић сматра да би за тражење несталих Срба и припадника других народа у Одбрамбено-отаџбинском рату најбоље било основати ентитетске институте за тражење несталих, јер садашњи на нивоу БиХ не служи сврси.
Анђелко Носовић - Фото: РТРС
Анђелко НосовићФото: РТРС

Коментаришући изјаву предсједавајућег Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Мује Хаџиомеровића да је дошло вријеме када би требало основати "завод судске медицине на нивоу БиХ - Носовић је рекао Срни да је то недопустиво, те указао и да Институт за нестала лица БиХ већ дуго не ради на плану проналажења несталих Срба током протеклог рата.

Он је рекао да се ништа није урадило откада је Амор Машовић на челу Института, да годинама није пронађена ниједна српска жртва, док се с друге стране идентификују тијела и страдали из реда друга два народа.

- Институт не служи својој сврси, нити има улогу да идентификује и пронађе и српске жртве. Зато ми у то немамо повјерење и максимално се залажемо да се он укине или да се формира таква институција на нивоу Српске. Јер док је била, пронађен је велики број несталих, а откако је то постало заједничко, нема апсолутно никаквог помака када су у питању Срби - изјавио је Носовић.

Он је негативно оцијенио изјаву Хаџиомеровића да Институт за нестала лица БиХ све вријеме ради, да се без дискриминације траже и проналазе Бошњаци, Срби и Хрвати.

- Све информације које добијемо на терену, ми процесуирамо, преиспитујемо, излазимо на терен. Посљедњих дана обилазимо мртвачнице у БиХ, између осталог били смо и у Бањалуци. За мене су биле изненађење информације које сам добио колико је идентификованих лица, а не обављају се сахране да би се тај број и даље водио у евиденцијама - рекао је Хаџиомеровић.

У наредном периоду, каже, настојаће да "чисте" мртвачнице, те додаје да има 3.000 НН лица и велики број лица са некомплетним остацима гдје траже сагласност породица да то обаве.