latinica  ћирилица
04/07/2022 |  18:22 ⇒ 19:32 | Аутор: СРНА

Потврђенo пет година затвора бившем директору фирме Коњух

Врховни суд ФБиХ потврдио је пресуду Кантоналног суда Тузла за Елдина Брчаниновића, бившег директора фирме "Коњух" из Живиница, којом је осуђен на петогодишњу казну затвора због злоупотребе положаја и овлашћења, саопштило је Кантонално тужилаштво ТК.
Врховни суд Федерације БиХ - Фото: klix.ba
Врховни суд Федерације БиХФото: klix.ba

Брчаниновићу је изречена и безбједносна мјера забране обављања дужности или функције директора у приватним или јавним предузећима, установама или органима у БиХ у трајању од пет година, те се обавезује да оштећеној фирми "Коњух" у стечају из Живиница на име накнаде штете исплати износ од 105.000 КМ у року од 30 дана.

Брчаниновић се теретио да је као директор и одговорна особа у фирми "Коњух" Живинице злоупотријебио овлаштења, поступао супротно интересима службе и "Коњуха" и супротно прописима који су га обавезивали на законито, савјесно и одговорно пословање.

Како се наводи, Брчаниновић је у фирми "БХ Пелет" из Живиница, у којој је био један од оснивача и са којом је "Коњух" имао закључене уговоре о пословном односу, прибавио имовинску корист од око 475.000 КМ

У првој тачки оптужнице наводи се да је овој фирми злоупотребом положаја прибавио корист у износу од око 370.000 КМ током пословног односа везаног за реконструкцију котловнице за производњу пелета, о којем износу је надлежни суд раније одлучио у парничном поступку.

У другој тачки оптужнице се наводи да је истој фирми прибавио корист у износу од 105.000 КМ тако што је одобрио исплаћивање фактуре за ову фирму за извођење радова на надстрешници котловнице који никада нису изведени.

Суд је у односу на ову тачку оптужнице обавезао осуђеног да на име накнаде штете исплати овај износ фирми "Коњух" у стечају.