latinica  ћирилица
04/07/2022 |  20:13 | Аутор: СРНА

Хрватска: Објављена упутства шта се смије, а шта не смије пренијети преко границе

Царинска управа Хрватске објавила је данас упутства о томе колико и коју робу је могуће пренијети преко границе, према којима становницима трећих земаља, у које спада и БиХ, није допуштен унос меса, млијека или млијечних и месних производа.
Гранични прелаз (фото: TANJUG / TANJA VALIČ) -
Гранични прелаз (фото: TANJUG / TANJA VALIČ)

Према тој уредби, путницима је омогућен унос личног пртљага, који подразумијева личне ствари оправдано неопходне за путовање и боравак изван мјеста сталног боравишта као што су обућа, одјећа, хигијенске потрепштине, мобилни електронски уређаји, преноси Јутарњи лист.

За робу коју увозе путници с боравиштем изван царинског подручја ЕУ, одобрава се привремени увоз уз потпуно ослобађење од увозне царине и других јавних давања.

Количинско ослобађање од царина, ПДВ-а и акциза односи се на производе попут дуванских прерађевина и важи за количину до 200 цигарета или 250 грама дувана за пушење за путнике у ваздушном саобраћају, док су у друмском и жељезничком превозу дозвољене количине пет пута мање.

Када је ријеч о алкохолним пићима, могуће је унијети максимално четири вина или 16 пива. Али, како је наглашено, те олакшице не важе за путнике млађе од 17 година.

Поменутом уредбом, како се каже, постоје и количинска ограничења и забране увоза хране животињског поријекла коју путници у личном пртљагу могу уносити без прегледа граничног ветеринарског инспектора.

Наведена ограничења и забране односе се и на мале пошиљке робе које се шаљу физичким особама /поштом или курирском услугом/ и нису намијењене стављању на тржиште.

Према тој уредби, уношење готових лијекова за личне потребе путника могуће је у количинама потребним највише за лијечење до мјесец дана уз услов да су одобрени од надлежних тијела земље произвођача.

Истиче се да се ослобађање од плаћања царине, ПДВ-а и акциза односи на увоз робе чија укупна вриједност не премашује 3.200 куна /425 евра/ за путнике у поморском и ваздушном саобраћају, 2.200 куна /292 евра/ износи по путнику за остале врсте превоза, као и 1.100 куна /146 евра/ за путнике млађе од 15 година, независно о превозном средству којим путују.

Особа која жели да користи ослобађање од плаћања царине према поменутој уредби, треба да поднесе захтјев надлежном мјесту у Хрватској.

Ова упутства односе се и на Србију, Црну Гору и самопроглашено Косово.