latinica  ћирилица
04/07/2022 |  21:36 ⇒ 05/07/2022 | 10:05 | Аутор: СРНА

У Италији проглашено ванредно стање због суше

Италија је прогласила данас ванредно стање у областима око ријеке По, односно на трећини пољопривредних површина, због највеће суше у претходних 70 година.
Прес конференција италијанског премијера (Фото, архив:  EPA-EFE/FILIPPO ATTILI) -
Прес конференција италијанског премијера (Фото, архив: EPA-EFE/FILIPPO ATTILI)

Владин указ омогућава властима да скрате процедуре и моментално ступе у акцију гдје је то потребно, на примјер да би се увела мјера штедње воде за домаћинства и фирме.

По је са 650 километара тока најдужа ријека у Италији и пролази кроз богати сјеверни дио земље. Дијелови воденог тока су потпуно пресушили, а пољопривредници кажу да је проток толико слаб да морска вода почиње да продире у копно и уништава усјеве.

Влада је саопштила да ће ванредне мјере покрити и острва која се граниче са ријеком По, као и водене басене у источним Алпама.

Ванредно стање проглашено је у пет сјеверних региона, а за почетак је издвојено 36,5 милиона евра помоћи због несташице воде.

Влада наводи да би додатне мјере могле бити предузете у будућности због суше која све више утиче и на централну Италију након екстремно суве зиме и прољећа, послије којих је стигло веома топло рано љето.