latinica  ћирилица
04/07/2022 |  22:11 | Аутор: РТС

Пилоти скандинавског САС-а ступају у штрајк

Пилоти скандинавске авио-компаније САС одлучили су да ступе у штрајк, незадовољни условима рада. Очекује се да штрајк око 900 пилота из Данске, Норвешке и Шведске дневно утиче на половину укупног броја летова и око 30.000 путника који лете авионима САС-а.
Авион скандинавске авио-компаније САС (Фото: EPA-EFE/Johan Nilsson) -
Авион скандинавске авио-компаније САС (Фото: EPA-EFE/Johan Nilsson)

Око 900 пилота авио-компаније САС је, након вишедневних преговора са компанијом, одлучило да ступи у штрајк, што ће, према процјенама утицати на отказивање половине летова компаније, као и на око 30.000 путника дневно, преноси шведски јавни сервис СВТ.

Првобитно је штрајк био најављен за 29. јун, након чега је померен за 2. јул, али су пилоти одлучили да продуже рок за почетак штрајка до понедјељка у подне, како би се постигао некакав договор.

Пилоти су незадовољни условима рада, али и због тога што сматрају да је САС прекршио колективни уговор према којем је омогућено поновно запошљавање радника. Тврде да је САС запошљавао раднике из партнерских компанија, а да старим радницима није омогућено да се поново запосле.

Због штрајка пилота, дневно ће бити отказано између 200 и 250 летова, односно око 30.000 путника дневно, саопштено је из САС-а.

- Дубоко жалимо што су наши клијенти погођени овим штрајком који доводи до кашњења и отказивања летова. Знамо да су сви наши путници чезнули за летњим одмором и да су резервисали путовања за себе и своје најмилије. Запослени у САС-у вредно раде како би помогли путницима. Наши клијенти су погођени овом несрећном ситуацијом. Штрајк је у овом тренутку разоран за САС и ставља будућност компаније на коцку, укључујући послове хиљада колега - навео је Анко ван дер Верф.

Хаос на европским аеродромима траје већ неколико недјеља. Многи авио-превозници морали су да отказују летове, због чега су многи путници остајали заглављени на аеродромима, а појединим путницима који су успели да стигну на своје одредиште, пртљаг је каснио више дана.