latinica  ћирилица
05/07/2022 |  09:04 | Аутор: СРНА

Отворен филмски фестивал у Сопоту

Свечано је отворен јубиларни 50. филмски фестивал у Сопоту и том приликом уручене су награде за допринос филмској умјетности реномираним ствараоцима – сценографу Миленку Јеремићу, сценаристи и редитељу Душану Ковачевићу, редитељу Здравку Шотри и глумици Тањи Бошковић.
Отворен јубиларни 50. филмски фестивал у Сопоту - Фото: СРНА
Отворен јубиларни 50. филмски фестивал у СопотуФото: СРНА

Јеремић је синоћ, примајући награду за допринос филмској умјетности, рекао да је почео да се бави овим послом у првој половини прошлог вијека и да никада није очекивао награде.

Академик Душан Ковачевић подсјетио је да је на Фестивалу био и прије 50 година дружећи са Велимиром Батом Живојиновићем и истакао да му је част што је ову дивну награду добио на једном од најпопуларнијих домаћих фестивала.

- Имам двојако осећање, једно - што сам ово доживео, а друго што сам старији од већине награда које сам добио. Помало је необична и прича да су многи моји пријатељи са којима сам правио филмове данас споменици или имају називе улица. Лепше је било док су били живи - рекао је Ковачевић.

У име великог аутора Здравка Шотре "Статуету слободе" примила је глумица Тамара Алексић, док се публици у Сопоту лично поклонила прослављена глумица, јунакиња Космаја и још један овогодишњи лауреат Тања Бошковић.

Бошковићева у власништву већ има једну "Статуету слободе" коју је добила 1982. године као најбоља глумица за филм "Балкан експрес".

У ишчекивању споменика глумцу Бати Живојиновићу, који ће ових дана бити постављен испред Центра за културу Сопот, његов син Миљко Живојиновић подсјетио је на значај овог фестивала који је његов отац изузетно волио, а по коме је и једна глумачка награда добила име.

- На територији Југославије ово је трећи по трајању фестивал, после Пуле и Ниша. Он је наша традиција, знамење, нешто што нам нико не може оспорити. Овај датум ће говорити о томе где се налази наш народ у филмској и у култури уопште - рекао је Миљко.

Предсједник Одбора Фестивала Живорад Милосављевић који је на синоћној свечаности смотру прогласио званично отвореном рекао је да, осим ријетких великана, збир многих малих дјела талентованих и вриједних људи ствара духовну и материјалну културу једног народа или насеобине, без обзира на њену величину.

Публици је на отварању приказан српски блокбастер, филм "Тома" Драгана Бјелогрлића и коредитеља Зорана Лисинца, а до 10. јула биће приказано 26 филмова у такмичарском програму, три ван конкуренције, као и четири наслова за најмлађе посјетиоце.

О наградама ће одлучивати жири који чине Снежана Богдановић, Андреј Шепетковски и Раденко Ранковић.