latinica  ћирилица
05/07/2022 |  10:33 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Како Шмит зна како ће Уставни суд одлучити по Џаферовићевој апелацији?

Уставни суд БиХ сутра би на пленарној сједници у Сарајеву требало да разматра захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Џаферовић је крајем прошлог мјесеца упутио Уставном суду БиХ захтјев за оцјену уставности ова два закона и затражио њихово укидање.

- Уклањање ових прописа јесте једино ефикасно средство за осигурање права и заштиту здравља и живота грађана, слободу кретања робе и услуга, слободну тржишну привреду у БиХ, забрану дискриминације и успостављања функционалног политичког и економског поретка - саопштено је раније из Кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Колика је спрега странаца и политичког Сарајева говори и чињеница да је Кристијан Шмит синоћ за Н1 већ најавио своје дјеловање након одлуке Суда.

Поставља се питање како Кристијан Шмит зна како ће судије гласати и каква ће одлука бити?

Наиме, Законом о лијековима и медицинским средствима предвиђено успостављање агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске, а прописано је да Влада Српске у одређеном временском оквиру именује директора и друга тијела агенције.

Законом о допунама Закона о републичкој управи предвиђа се нова републичка управна организација - агенција за лијекове и медицинска средства Републике Српске и прописују послови које она обавља.

Усвајање Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске био је први потез који је Српска повукла с циљем враћања надлежности са нивоа БиХ.