latinica  ћирилица
05/07/2022 |  10:42 ⇒ 16:42 | Аутор: СРНА

Лукач: МУП успјешно реализовао све задатке

Министарство унутрашњих послова Републике Српске у прошлој години успјешно је реализовало послове и задатке, што се огледа у повољном стању безбједности у области борбе против криминалитета и безбједности у саобраћају, те очувању стабилног реда и мира, истакао је министар унутрашњих послова Драган Лукач.
Драган Лукач - Фото: РТРС
Драган ЛукачФото: РТРС

Лукач је нагласио да је стање безбједности у Републици Српској било повољно, те да је забиљежен пад криминалитета за 2,1 одсто уз повећање коефицијента укупне расвијетљености и расвијетљености по непознатом извршиоцу.

- Од укупно 7.062 евидентирана кривична дјела 83,9 одсто чинила су кривична дјела општег криминалитета, којих је у односу на 2020. годину мање за 2,9 одсто. Смањен је број имовинских кривичних дјела за 4,4 одсто, посебно тежих кривичних дјела тешка крађа за 8,3 одсто и разбојништво за 51,2 одсто, а у исто вријеме повећана је њихова расвијетљеност по непознатом починиоцу - рекао је Лукач у Народној скупштини Српске образлажући извјештају о раду МУП-а за прошлу годину.

Он је навео да је у Републици Српској било дупло мање кривичних дјела него у Федерацији БиХ, а већа је и расвијетљеност кривичних дјела.

Лукач каже да је у извјештајном периоду извршено 13 убистава и сва су расвијетљена.

- Полицијски службеници МУП-а расвијетлили су тешко убиство, извршено у октобру 2021. године у Никшићу у Црној Гори, када је убијено једно лице и отуђено око 400.000 евра. Поднесен је извјештај надлежном тужилаштву против организоване криминалне групе сачињене од пет лица - додао је Лукач.

Напоменуо је да је смањен је број кривичних дјела против полног интегритета за 25 одсто и сексуалног злостављања и искориштавања дјетета за 10,5 одсто у односу на 2020. годину.

- Министарство је у 2021. години учествовало у спровођењу шест оперативних акција, од којих су двије међународног карактера, а односе се на високотехнолошки криминалитет на откривању кривичних дјела дјечије порнографије, превара у куповини путем интернета, заштите ауторских права, компјутерских превара, изнуда, прања новца, неовлаштеног кориштења личних података и других кривичних дјела. Откривено је 146 кривичних дјела из области високотехнлошког криминалитета за која је надлежним тужилаштвима поднесено 116 извјештаја против 153 лица - навео је Лукач.

Лукач је рекао да је Министарство реализовало 85 оперативних акција, од којих је 16 међународног карактера, а у акцијама ухапшено је 217 лица.