latinica  ћирилица
05/07/2022 |  10:49 ⇒ 10:49 | Аутор: СРНА

Каран: Медицинска дјелатност и судска медицина су у надлежности ентитета

Директор Завода за судску медицину Републике Српске Жељко Каран сматра да је за Републику Српску неприхватљиво оснивање завода судске медицине на нивоу БиХ, јер би то представљало пренос надлежности са Српске на ниво БиХ, истичући да су према тренутно важећим прописима медицинска дјелатност и судска медицина у надлежности ентитета.
Жељко Каран, директор Завода за судску медицину -
Жељко Каран, директор Завода за судску медицину

- Идеја да се на нивоу БиХ формира завод за судску медицину није нова, јер се о томе почело говорити још прије 15 година. Формирање такве установе био би пренос надлежности са Републике Српске на ниво БиХ - рекао је Каран Срни.

Он је напоменуо да у Републици Српској постоји Завод за судску медицину који од оснивања активно ради на обрадама и идентификацијама жртава рата, док на нивоу Федерације БиХ таква установа не постоји.

Каран је подсјетио да је недавно обавио 12 идентификација у Источном Сарајеву, те да ће се наредних дана Завод за судску медицину Републике Српске финално бавити идентификацијом костију које су давно ексхумиране, форензички обрађене, са којих су скинути узорци за ДНК анализу, те пристигли резултати ДНК анализе.

Предсједавајући Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Мујо Хаџиомеровић изјавио је да је дошло вријеме када би требало основати "завод судске медицине на нивоу БиХ".