latinica  ћирилица
05/07/2022 |  14:03 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Посвећеност осигурању законитости и безбједности изборног процеса

На састанку представника Тужилаштва БиХ и Централне изборне комисије БиХ истакнуто је да ће ове двије институције заједнички радити како би се спријечиле и отклониле све потенцијалне опасности угрожавања изборног процеса, те успоставили механизми који ће довести до ефикасног документовања и процесуирања починилаца кривичних дјела, уколико се евидентирају.
Састанак Тужилаштва и ЦИК-а - Фото: СРНА
Састанак Тужилаштва и ЦИК-аФото: СРНА

У Тужилаштву БиХ у Сарајеву одржан је састанак вршиоца дужности главног тужиоца Миланка Кајганића, његовог замјеника, као и тужилаца са делегацијом ЦИК-а БиХ, на челу са предсједником Суадом Арнаутовићем, а централне теме састанка односиле су се на законитост и безбједност предстојећег изборног процеса у БиХ.

Званичници двије институције истакли су да се прате све појаве и дешавања које могу указивати на евентуалну угроженост и незаконито дјеловање у вези са изборним процесом, како у фази пријава и текућих припрема за предстојеће опште изборе, тако и у наставку процеса у наредном периоду када се очекује интензивна изборна кампања као и изборни процес 2. октобра, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Кајганић је истакао да ће Тужилаштво БиХ дати пуну подршку осигурању законитости и безбједности изборног процеса, у свим сегментима из своје надлежности, као и да се у сарадњи са партнерским институцијама и агенцијама за спровођење закона, већ врше договори и потребне припремне активности.

Он је истакао да ће се инсистирати на успостављању механизама, који ће грађанима и субјектима који учествују у изборном процесу осигурати брзо пријављивање било каквих незаконитости у вези са изборним процесом, како у БиХ, тако и у иностранству.

Кајганић је додао и да ће се са партнерским институцијама договорити механизими брзог реаговања и документовања било каквих незаконитости и могућих кривичних дјела повезаних са изборним процесом, наведено је у саопштењу.