latinica  ћирилица
05/07/2022 |  14:35 ⇒ 21:14 | Аутор: СРНА

Шојгу: Запад до сада испоручио Кијеву више од 28.000 тона наоружања

Запад је до сада Украјини испоручио више од 28.000 тона војног терета, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на савјетовању у ресорном министарству.
Сергеј Шојгу (Фото: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/KREMLIN POOL/SPUTNIK/ POOL MANDATORY CREDIT) -
Сергеј Шојгу (Фото: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/KREMLIN POOL/SPUTNIK/ POOL MANDATORY CREDIT)

Према његовим ријечима, колективни Запад наставља масовно да испоручује наоружање кијевском режиму, у нади да ће тако продужити трајање сукоба у Украјини.

- Дио тог наоружања које Запад испоручује Украјини одлази на Блиски исток, а дјелимично доспјева и на црно тржиште - упозорио је руски министар.

Он је, такође, истакао да је у протеклих десет дана ликвидирано 170 страних плаћеника, а да је 99 њих одбило да и даље учествује у борбеним дејствима и напустило територију Украјине.

Сергеј Шојгу је, такође, обавијестио представнике војног ресора, да је опасност од мина у луци Маријупоља потпуно отклоњена и да су формирана два безбједна коридора за испловљавање бродова у Црно и Азовско море.

- Реализује се комплекс мјера за заштиту безбједности пловидбе бродова у акваторијама Црног и Азовског мора. Формирали смо два хуманитарна коридора за кретање цивилних бродова. Потпуно је отклоњена опасност од мина у акваторији луке Маријупољ - рекао је министар.

Он је додао да је до сада провјерено више од 3.700 хектара у Доњецкој и Луганској Народној Републици, пронађено је и демонтирано 46.379 експлозивних направа.

Министар одбране Русије је нагласио да ће се специјална војна операција у Украјини наставити док не буду потпуно испуњени сви постављени задаци, а да је њен приоритет да се сачувају животи и здравље руских војника и безбједност цивилног становништва.

Он је нагласио да се регрути не упућују у зону спровођења специјалне војне операције.