latinica  ћирилица
05/07/2022 |  14:43 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Очекује се откупна цијена пшенице од 60 до 66 фенинга (ВИДЕО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да очекује да ће откупна цијена овогодишњег рода пшенице у Српској бити од 60 до 66 фенинга за килограм, у зависности од њеног квалитета и услова које дефинишу откупљивачи заједно са произвођачима.
Састанак у Бањалуци - Фото: РТРС
Састанак у БањалуциФото: РТРС

Пашалић је рекао да је на састанку у Бањалуци представника пољопривредних произвођача и откупљивача пшенице /млинара/, којем је присуствовао и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, постигнут напредак у погледу откупне цијене пшенице јер је почетна позиција прије неколико дана била од 55 до 82 фенинга, док је данас усаглашено да би цијена требала бити од 62 до 66 фенинга.

Он је напоменуо да је Влада Републике Српске ове године подржала произвођаче пшенице са по 400 КМ по хектару за 3.400 произвођача, те обезбиједила регресирани дизел, као и подршку за набавку механизације и за осигурање усјева у вриједности од 50 одсто.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да га радује чињеница да је на састанку констатовано да цијена пшенице није политичко питање.

Додао је да су откупљивачи и произвођачи пшенице на састанку констатовали да су напори и подстицајне мјере Владе Републике Српске видљиве, корисне и задовољавајуће у сваком погледу.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић рекао је да су откупљивачи на састанку понудили максималну цијену од 60 до 66 фенинга, док примарни произвођачи пшенице траже откупну цијену од 65 до 67 фенинга за килограм, имајући у виду да су највише поскупјели гориво и ђубриво.

- Надамо се да ћемо у наредном периоду договорити цијену пшенице која не би требала бити испод 65 фенинга по килораму - навео је Маринковић.