latinica  ћирилица
05/07/2022 |  15:10 ⇒ 15:10 | Аутор: СРНА

Кошарац: Oчекујем одлуку о гасној интерконекцији са Србијом и Хрватском

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац очекује да ће Савјет министара донијети одлуку о закључивању међународних споразума о изградњи источне гасне интерконекције са Србијом и јужне са Хрватском.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Важно је обезбиједити што је могуће више интерконекција како би гас ушао у Републику Српску и Федерацију БиХ - рекао је Кошарац новинарима у Бањалуци.

Он каже да је ово питање значајно са аспекта развоја инфраструктуре, те цијене гаса грађанима и привредним субјектима у Републици Српској и ФБиХ.

- Вјерујем да ћемо на темељу свих препорука Европске енергетске заједнице и примјера праксе других земаља, питање складиштење гаса рјешавати на адекватан начин - истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да су пројекте из Републике Српске често оспоравали представници ФБиХ у заједничким институцијама БиХ, наводећи примјер хидроелектране "Бук Бијела".

- Постоји тенденција да би се исто могло десити када је у питању нова гасна источна интерконекција. Република Српска се тиме не бави и не оспорава инвестиционе замахе ФБиХ - напоменуо је Кошарац.

Он је рекао да ФБиХ увијек има неке политичке предрасуде и да тако нешто ради Републици Српској - од иницијативе за "Отворени Балкан" до инфраструктурних пројеката.