latinica  ћирилица
05/07/2022 |  15:11 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Шмит нема правно утемељење за било какве поступке

Кристијан Шмит нема утемељење у било којем правном акту да би дјеловао или пријетио, а његово присуство само може да направи пролазни, али непотребан метеж на политичкој сцени, сматра шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Његовој реторици и понашању стимуланс дају бошњачки политичари који очекују да нека спољна сила прекроји БиХ по њиховој жељи, али, нажалост и навођени политичари, попут градоначелника Бањалуке /Драшка Станивуковића/, посланика у Народној скупштини Јелене Тривић и других функционера ПДП-а који су га примили на разговор и дали му одређени степен пажње политичке јавности Републике Српске - нагласила је Бурсаћева.

Бурсаћева наглашава да остаје истина да Шмит нема легитимитет нити моћ да уређује унутрашње односе у БиХ, ма колики му значај придавали неки федерални и домаћи актери.

- Међутим, кад је већ изјавио да је Дејтонски мировни споразум "црвена линија", занимљиво би било да неко из тог окружења одговори на питање како је могуће да је Агенција за лијекове Републике Српске постојала до 2009. година уколико није у складу са Дејтоном?! - пита Бурсаћева.

Она је оцијенила да је наравно у складу са Дејтонским споразумо, односно Уставом БиХ јер је област здравствене заштите у потпуности у надлежности ентитета, тако да не би требао никакав страни дипломата да нам на ту тему одузима вријеме и енергију.

Кристијан Шмит изјавио је да је њемачка влада зауставила 120 милиона евра помоћи Републици Српској због, како је рекао, "сецесионистичког понашања".

Шмит је за Н1 рекао да се очекује да ће сутра Уставни суд БиХ донијети одлуку у вези са формирањем Агенције за лијекове Републике Српске и најавио да ће тек тада "дјеловати".

Уставни суд БиХ сутра би на пленарној сједници у Сарајеву требало да разматра захтјев предсједавајућег Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића за оцјену уставности Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи.