latinica  ћирилица
05/07/2022 |  15:32 | Аутор: СРНА

Јоковић: За Подгорицу добро да буде дио "Отвореног Балкана"

За Црну Гору би било добро да буде дио "Отвореног Балкана", оцијенио је потпредсједник Владе за економски систем Владимир Јоковић на засједању црногорског парламента и додао да је идеја о тој регионалној иницијативи превише политизована.

Јоковић је, одговарајући на питање посланика Демократа Зденке Поповић шта та иницијатива нуди а да не постоји кроз Цефта програм и Берлински процес и да ли је компатибилна са тежњама Црне Горе на путу ка ЕУ, нагласио да је идеја о "Отвореном Балкану" у Црној Гори превише политизована али да она нема никакве везе са политиком.

Према његовим ријечима, у Црној Гори се говори да неко жели "велику Србију", а у суштини све што се тиче овога јесте да се жели велико поједностављено тржиште, слободан проток људи, робе и капитала.

Јоковић, који је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, додаје да је искључиво ријеч о економском интересу земља западног Балкана. "Као привредник мислим да је то одличан оквир у који треба да уђе и Црна Гора", истиче он и наводи да је формирана комисија која ће испитати да ли би то имало штетних посљедица по Црну Гору.

Министар додаје да европски представници кажу да то ни у једном случају не може утицати на процес придруживања Црне Горе ЕУ.