latinica  ћирилица
05/07/2022 |  15:43 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

За једнократну помоћ борцима и пензионерима 39,5 милиона КМ

Одлуком Владе Републике Српске о исплати једнократне новчане помоћи борачким категоријама и пензионерима Српске предвиђена је исплата 39.536.500 КМ за 395.365 лица, саопштено је из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Када је ријеч о издвајањима за борачко-инвалидску заштиту, из Министарства напомињу да укупно годишње буџетско издвајање у овој години за борачке категорије по прописима из области борачко-инвалидске заштите, рада и запошљавања и пензијско-инвалидског осигурања износи 476.012.122 КМ, што је око 11 одсто у односу на укупан овогодишњи буџет Српске.

- Буџет за борачко-инвалидску заштиту за 2022. годину након ребаланса износи 285.096.000 КМ и то је од успостављања система борачко-инвалидске заштите највеће буџетско издвајање за борачке категорије. Ребаланс буџета за борачко-инвалидску заштиту за 2022. годину је за 45.198.900 КМ већи у односу на основни буџет за прошлу годину - истиче се у саопштењу.

Влада Републике Српске је у овој години обезбиједила повећање основице за војне инвалиднине у износу од 14 одсто у односу на прошлогодишњу основицу, што је и највеће повећање основице од 2013. године.

Обезбијеђено је и повећање основице за 15 одсто за обрачун мјесечног борачког додатка, што је и највеће повећање од када је успостављен, а овим су обухваћена 11.242 социјално угрожена незапослена борца од прве до пете категорије млађа од 60 година.

Од маја је повећан и износ мјесечног новчаног примања за борце старије од 65 година који заједно са посебним стажом у двоструком трајању имају 15 и више година пензијског стажа, тако да им се исплаћује износ најнижег нивоа најниже пензије од 242,55 КМ.

- С обзиром на то да је од маја дошло до повећања и пензија и мјесечних примања из области борачко-инвалидске заштите, 117.468 пензионера из борачких категорија је остварило повећање примања по оба основа - наводи се у саопштењу.

Из Министарства напомињу да се приступило изради и ажурирању социјалне карте борачких категорија, а приоритет су социјално угрожени борци да би мјере Владе могле бити усмјерене према циљаним категоријама, тако да је на основу социјалне карте у овој години из Компензационог фонда Републике Српске исплаћена једнократна новчана помоћ за око 15.000 бораца.

У овој години је омогућено повећање износа средстава за куповину ортопедских помагала за ратне војне инвалиде и параплегичаре, које је износило и до 80 одсто, те је проширена листа ортопедских помагала новим која нису раније била предвиђена.

Рјешавање овог питања, којим је обезбијеђена набавка квалитетнијих ортопедских помагала и поједностављена процедура, корисници су оцијенили као најбоље рјешење у региону.

Из ресорног министарства додају да су посљедњих година реализовани бројни захтјеви невладиних организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

- На примјер, може се констатовати да су реализовани углавном сви захтјеви које је Борачка организација Републике Српске изнијела у приједлогу меморандума о сарадњи, изузев приједлога да се Борачкој организацији призна посебан статус, јер је то питање предмет измјене Закона о удружењима и фондацијама - наводи се у саопштењу.

Из Министарства истичу да је Влада до сада реализовала четири, а у току је реализација још два, од укупно шест закључака које је Народна скупштина Републике Српске 9. марта усвојила на посебној тематској сједници о стању у области борачко-инвалидске.

У саопштењу се наглашавају да је кроз реализацију ових закључака, али и мјера Радне групе за анализу стања у области борачко-инвалидске заштите коју чине представници Министарства и седам удружења од јавног интереса, обезбијеђено значајно побољшање материјалног положаја борачких категорија, а посебно најугроженијих.

Из Министарства наводе да и поред наведених чињеница које се односе на издвајања за борачке категорије, која су далеко већа у односу на претходне периоде, евидентно је да одређене групе бораца, под плаштом борачких организација, настоје да остваре политичке циљеве политичких организација којима припадају.

- То је видљиво по томе што је у овој години усвојен буџет и ребаланс буџета којим је омогућено највеће повећање обима права у области борачко-инвалидске заштите до сада, али се на све то и даље испостављају нереални и нови захтјеви, неколико мјесеци прије општих избора, због чега је очигледно да се захтјевима дјелује политички, а не у сврху побољшања стања у овој области - закључује се у саопштењу.