latinica  ћирилица
05/07/2022 |  15:48 ⇒ 18:00 | Аутор: РТРС

Протест купаца станова у Добоју - 20 година траже станове које су платили (ВИДЕО)

У Добоју је данас одржан протест купаца станова у недовршеној згради "Александрија".
Протести у Добоју - Фото: РТРС
Протести у ДобојуФото: РТРС

Двадесет година траже станове које су платили, али се крај агоније не назире. Посљедњом судском лицитацијом спорне зграде и земљишта, све се додатно искомпликовало.

Да је власник станова у недовршеној згради Александрија, за које је уплатио 250.000 марака, све до недавно мислио је и Љубо Ковачевић. Каже да су тужили извођача радова Миленка Божића, јер им за новац који су уплатили није саградио станове, ни након 20 година, али су поравнањем на суду, те некретнине прешле у власништво око 130 купаца.

- Она је горе у тој лицитацији навела да продаје имовину Миленка Божића, ми седам година смо укњижени и катастром и грунтом у имовину постојећу испред које стојимо - рекао је Ковачевић.

Зграда и земљиште процијењени су на 3,6 милиона марака а суд је, ради измирења дуговања ранијег власника, продао за милион марака.

- Исти суд који вам да све папире и одређена ријешења да на основу тога се упишете у земљишне књиге тај исти суд са судијом прави лицитацију и сви се праве невјешти и нико ништа не зна - додао је Славко Лукић.

Божића је тужило више од 100 купаца, док је у ранијем судском процесу за превару четири купца, осуђен на двије године затвора, а остали купци упућени на парнични поступак. Купци станова кажу да их не занимају туђа дуговања, да зграда припада њима и да од своје имовине неће одустати.

- Је ли има у свијету да неко може ваше продати, ја сам носила, 500, 200, 100 КМ да се укњижиш овдје, да се укњижиш ондје. Све смо испоштовали до задњег фенинга и сад да ти неко каже немаш - рекла је Милијанка Симић.

Купци су огорчени. Немогуће је да 20 и нешто година чекају на правду, а да се крај још увијек не назире.

- Дала сам негдје око 38 до 40 хиљада марака за стан, а станујем приватно. Вољела бих да добијем, али не знам колика је нада да ћемо то истјерати - додала је Босиљка Шапорац.

Купци станова мирном протестном шетњом до зграде Основног суда исказали су неслагање са продајом некретнина, за које тврде да су њихове. Планирају и радикалније потезе.

Из суда саопштавају да поступак није правоснажно окончан и да права странака нису ускраћена. Законом је, наводе, предвиђена могућност побијања одлука правним лијековима.