latinica  ћирилица
05/07/2022 |  15:53 ⇒ 15:53 | Аутор: РТРС

Петричевић: Потребна нова улагања домаћих и страних инвеститора

У Административном центру Владе Републике Српске одржана је сједница Савјета за стране инвеститоре Републике Српске.
Савјет за стране инвеститоре (Фото:Министарство привреде) -
Савјет за стране инвеститоре (Фото:Министарство привреде)

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић је рекао да је циљ формирања овог тијела да се постојећим инвеститорима олакша пословање, односно пружи подршка у реинвестирању кроз унапређење пословног амбијента, као и да се кроз континуирани дијалог са члановима Савјета подстакну нова улагања домаћих и страних инвеститора.

Истакао  је истакао да је у претходном периоду у Републици Српској реализован већи број нових инвестиција у различитим секторима (текстилној, металној и електро индустрији), те да су у најави и реинвестирања постојећих инвеститора који на различитим локацијама у Републици Српској планирају отварање нових радних мјеста.

- Након што је усвојен Пословник о раду, за предсједника Савјета изабран је министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, а затим је помоћник министра Слободанка Дубравац чланове Савјета упознала са садржајем Стратегије подстицања страних улагања за период 2021-2027, као и са активностима Министарства на привлачењу инвестиција - саопштено је из Министарства.

На сједници су били присутни чланови Савјета - представници ресорних министарстава у Влади Републике Српске, јединица локалне самоуправе, Привредне коморе Републике Српске и страних улагача.

Савјет за стране инвеститоре Републике Српске је указао на значај образовног система и инструмената за задржавање радне снаге, оспособљености институција републичког и локалног нивоа за прихват инвеститора, као и мјера у привлачењу инвестиција које доносе нове технологије и повећавају продуктивност рада.

Такође, истанкнут је значај формирања Савјета за стране инвеститоре Републике Српске и оваквог вида комуникације и координације, како код дефинисања стратешких докумената, тако и у оперативном раду у унапређивању укупног пословног амбијента за стране улагаче у Републику Српску