latinica  ћирилица
05/07/2022 |  16:26 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Протест у бањалучкој Алеји; Станари негодују због градње небодера и саобраћајнице (ВИДЕО)

Од раног јутра протест у бањалучкој Алеји Светог Саве – дио мјештана негодује због градње небодера и приступне саобраћајнице. Сматрају да ће то оштетити постојеће зграде, смањити зелене површине и заклонити природну свјетлост.
Протести станара у Алеји Светог Саве - Фото: РТРС
Протести станара у Алеји Светог СавеФото: РТРС

Своје незадовољство адресирали су на Град Бањалука и надлежне који су им обећали, па погазили обећање, да ће ту бити амфитеатар и зелене површине. Инвеститор, који је извео багере и почео припрему градилишта поручује – све је по закону.

Незадовољни станари бањалучке улице Симе Шолаје оптужују Градску управу јер је, како кажу, инвеститора ставила испред интереса грађана и дозволила градњу небодера на простору бившег кина "Козара". Инвеститор "Синема тауер" извео је багере од 05.00 часова и почео са припремом радова за изградњу приступне саобраћајнице. Дио станара је покушао то да спријечи, али безуспјешно.

- Џабе се борити, џабе, писали смо петиције, чак нема уопште дозволу за ово сад да ради. Зовемо од 05.00 часова, па сам се ангажовала - рекла је мјештанка Нада Вујиновић.

Градоначелник Драшко Станивуковић одговара мјештанима – прегледаћемо дозволе и зауставити радове док то не буде готово за неколико дана. Након тога, по свему судећи, радови ће бити настављени. Умјесто двосмјерне, добиће једносмјерну улицу, али 13-спратница остаје.

- Напомињем, потребан је компромис. Регулациони план је дао инвеститору максимално – и двосмјерну улицу и пуне габарите зграде и објеката и свега. Ми смо то за 50 одсто умањили кроз преговоре и разговоре - додао је Становуковић.

Заборављајући предизборно обећање да ће на мјесту бившег кина "Козара" изградити амфитеатар са парком, градоначелник се позива на Регулациони план из 2018. који на том мјесту предиђа двосмјерну улицу и зграду. И током кампање 2020. план је био важећи, међутим, обећања су била другачија. До сада је за промјену првобитног плана и излазак у сусрет захтјевима станара уложено више од 2 милиона марака, каже инвеститор и додаје да се само дио станара жали, док је са већином постигнут компромис.

- У суштини, нема проблема, документација је сва уредна, објекат се гради у складу са Регулационим планом, претходно изданом документацијом, у суштини нема никаквих проблема - изјавио је директор "Синема тауер" Ведран Савић.

Из Одјељења за просторно уређење Града кажу да ту већ годинама није предвиђен никакав парк.

- По жалби станара из Симе Шолаје 5, Министарство је жалбу одбило и самим тим рјешење је изашло. Они су касније уложили тужбу Уставном суду, међутим инвеститор не мора да чека одлуку суда, он може да почне да ради пошто је жалба њихова одбијена - рекао је Вук Вишекруна из Одјељења за просторно уређење Града Бањалука

Из ресорног Министарства поручују да би требало да прочитају законе они који сматрају да су одговорни из тог Министарства.

Град Бањалука, Одјељење, издало је грађевинску дозволу. На грађевинску дозволу сваки човјек има право да се жали, Министарство само цијени – има ли Регулациони план, постоји ли спроведбени плански документ, да ли је процедура испоштована. Да ли ту треба нешто градити или било гдје, Министарство и Влада никакве везе са спроведбеним планом немају - рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић.

И политика је покушала да се упетља у протесте грађана, међутим поручили су им да они који нису надлежни, нису добродошли.