latinica  ћирилица
05/07/2022 |  16:53 | Аутор: СРНА

Статус кандидата уз напредак на кључним реформама

Европска унија одлучна је да БиХ да статус кандидата чим рад на кључним реформама буде напредовао, истакли су данас представници Политичког и безбједносног одбора Савјета ЕУ приликом састанка у Предсједништву БиХ.
Предсједништво БиХ - Фото: www.predsjednistvobih.ba
Предсједништво БиХФото: www.predsjednistvobih.ba

Представнике Одбора примио је предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, а разговарало се о актуелној политичкој ситуацији, предстојећим општим изборима, наставку мировне операције ЕУФОР-а "Алтеа" и евроинтеграцијама БиХ, те је наглашено да БиХ само као јединствена и суверена држава има своје мјесто у ЕУ.

- Представници одбора су истакли да је ЕУ озбиљна у вези са перспективом интеграције БиХ и одлучна је дати БиХ статус кандидата чим рад на кључним реформама, у складу са мишљењем Комисије, буде напредовао - саопштено је из Предсједништва БиХ.

Политички и безбједносни одбор је одговоран за заједничку спољну и безбједносну политику ЕУ и за заједничку безбједносну и одбрамбену политику, те је поздравио сарадњу БиХ са тим политикама за које је наглашено да су два кључна поља за међусобну стабилност и просперитет.

Било је ријечи и о сукобу у Украјини, а чланови Одбора су истакли да је ЕУ већ уврстила западни Балкан у свој одговор на ублажавање посљедица рата у Украјини, укључујући снабдијевање енергијом и храном.

У саопштењу се напомиње да "ЕУ поздравља опредијељеност тројице чланова Предсједништва БиХ и других кључних актера БиХ из јуна ове године да БиХ настави своје усклађивање са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ".

Џаферовић је рекао да се БиХ ускладила са свим декларацијама и изјавама ЕУ, као и са "пакетом рестриктивних мјера уведених у фебруару и марту у вези са ратом у Украјини".

Делегацију Политичког и безбједносног одбора су чинили представници свих 27 држава чланица Уније, а њима се придружио и Војни комитет ЕУ који је у радној посјети БиХ, те шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер, а предводила је предсједавајућа Одбора Делфине Пронк.

Састанку је у име члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића присуствовао његов савјетник за спољну политику Славен Ковачевић, наведено је у саопштењу.