latinica  ћирилица
05/07/2022 |  18:18 ⇒ 18:21 | Аутор: Независне

У позоришту Јазавац "Cinema Parallels"

Треће издање филмског фестивала "Cinema Parallelas" биће одржано од 7. до 9. јула у Градском позоришту Јазавац, а овогодишња манифестација носи назив "Унутрашњи гласови, бесконачни пејзажи".
Градско позориште Јазавац (Фото:ГП Јазавац) -
Градско позориште Јазавац (Фото:ГП Јазавац)

Фестивал ће бити свечано отворен у четвртак у 19.30 часова, а први филм биће приказан у 20 часова - ријеч је о мексичком остварењу "Dark Light Vouge", чију режију потписују Тин Дирдамал и Ева Цадена који ће разговарати са публиком након пројекције.

У овом програму интимних гласова и снимака, гостујући филмски ствараоци представиће публици унутрашњи универзум, откривајући лични пејзаж и утицај њихових гласова у нашем свијету.

- Кроз дневнике путовања, породичне албуме, наративе из првог лица, видео-дневнике, емотивне фотографије, селфије или породичне ВХС снимке, публици ће кинематографске радове представити Тин Дирдамал (Мексико), Марко Грба Сингх (Србија) и Иван Рамљак (Хрватска), док ће Јамес Н. Киенитз Вилкинс (САД) и Фиама Монтеземоло (Италија/САД) подијелити са нама аспекте своје садашњости, личне и колективне прошлости, интимне тренутке и снове о будућности - појашњава Адриана Трухијо, умјетничка директорица фестивала.

Она каже да филмови трећег издања овог гестивала представљају поетско и колективно огледало нашег актуелног времена, у којем видео форму проглашавамо часописом који биљежи наше мемоаре, интиму и страхове.

- У овом избору филмских наратива о себи и личним снимцима, "Унутрашњи гласови, бесконачни пејзажи" представљају калеидоскоп личних умјетничких истраживања у искреном откривању савремене кинематографије" - навела је Трухијо.

Регионалну селекцију филмова чине "Кућа има рогове" Стефана Томића, "Анатомија хипоманије" Мине Ваван и "Талог" Бранислава Стошића, младих талената са бањалучког и сарајевског универзитета.

Образовни елемент овог издања укључује два бесплатна мастеркласа. Први је "Белетристика се сусреће са нефикцијом" Тина Дирдамала (умјетник/филмски стваралац), а у питању је мастерклас који настоји да пронађе нове наративе далеко од свијета филма и поставља питања гдје се фикција сусреће са нефикцијом, као и гдје се спајају филм и не-филм.

Други мастерклас "Умјетност плус антропологија" бави се интермедијалним праксама, видео-инсталацијама и пројектима специфичним за Монтеземолин сајт (умјетница/филмски стваралац/професор кинематографије и дигиталних медија Универзитета у Калифорнији из Дејвиса). Оба умјетника ће подијелити своја искуства на бањалучкој Академији умјетности, али и представити филмове у Градском позоришту Јазавац.

Овај фестивал је посвећен подршци независним и иновативним филмовима, као и представљању савремене кинематографије у свим њеним облицима и разноврсности, кроз специјалну кустоску селекцију међународних и регионалних филмова.

Филмски фестивал организује Видео Кабинет, а развијен је уз подршку Министарства културе Републике Српске, Амбасаде САД и у партнерству са позориштем Јазавац и Универзитетом у Бањалуци. Иза организације фестивала су, као и претходних година, Марко Шипка као извршни директор и Адријана Трухијо, као умјетничка директорица.