latinica  ћирилица
05/07/2022 |  22:59 ⇒ 06/07/2022 | 09:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови протест у Скопљу против француског приједлога, сукоб демонстранта и полиције код Собрања

Незадовољни француским предлогом о укидaњу бугарског вета на почетак преговора о добијању статуса кандидата за чланство Сјеверне Македоније у ЕУ, грађани и вечерас протестују у центру Скопља. Окупљени су пробили ограду код зграде парламента и сукобили се са полицајцима.
Протести у Скопљу (Фото: EPA/ GEORGI LICOVSKI) -
Протести у Скопљу (Фото: EPA/ GEORGI LICOVSKI)

Окупљени грађани гађали су испред зграде Владе петардама кордон полиције, а затим су се упутили ка Собрању, где су бацали димне бомбе, јавља Плус инфо.

Код зграде Собрања демонстранте су сачекали полицајци у опреми за разбијање демонстрација, са оклопним возилима и воденим топовима. 

Како преноси Плусинфо, демонстранти су пробили ограду и полицијски кордон који се преселио на улицу испред Собрања.

Има и повријеђених полицајаца који су возилима Хитне помоћи превезени у болницу. 

У Скопљу је и током дана одржан протест против француског предлога, на којем је посланик опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Драган Kовачки рекао да је приједлог који је прихватила Влада Дмитра Kовачевског неприхватљив за државу.

- Овај приједлог за почетак преговора штетан је за  Сјеверну Македонију и води до два сценарија, од којих је један гори за Сјеверну Македонију. Једно је вјечно преговарање, а друго асимилација под диктатом Бугарске. Представља ултиматум који садржи све бугарске захтјеве - истакао је Kовачки.