latinica  ћирилица
06/07/2022 |  07:32 ⇒ 07:40 | Аутор: СРНА

Словенија: Због суше нема туширања на плажи ни заливања јавних зелених површина

Четири приобалне словеначке општине забраниле су, због дуготрајне суше, заливање зелених јавних површина, онемогућиле туширање на плажама, те предузеле низ других сличних мјера.
Вода (Фото: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI) -
Вода (Фото: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI)

Градоначелници четири приобалне општине, од којих је највећа Копер, објавили су да је стање резерви воде критично, а уобичајено је да се нове падавине дешавају тек крајем јула.

Због тога су одлучили затворити све системе за натапање зелених јавних површина, на свим плажама су искључени тушеви, као и фонтане и чесме на јавним мјестима.

Од данас се забрањује и заливање приватних вртова и прање аутомобила, а аутомобиле могу прати само оне ауто-праонице које користе рециклирану воду.

Комуналним службама одређено је да смање количину воде за заливање дрвећа и јавних површина под цвијећем, док су у јавним тоалетима постављена упозорења с позивима на штедњу воде.

Забрањено је и прање дворишта и пуњење базена, а хотели и они који се баве приватним туристичким смјештајем треба да о стању с водом обавијесте своје госте и замоле их да воду штеде, преносе словеначки медији.

Медији наводе да се овако дуготрајна суша на том подручју не памти од 2012. године.