latinica  ћирилица
06/07/2022 |  08:06 | Аутор: ТАНЈУГ

У три београдске општине откривени комарци заражени вирусом Западног Нила

На подручју општина Барајево, Палилула и Сурчин, на шест локација, откривени су комарци заражени вирусом Западног Нила, изјавила је Милица Рајковић, руководилац службе за лабораторијска испитивања Сектора екологије и унапређења животне средине Градске чистоће.
Комарац - Фото: ТАНЈУГ
КомарацФото: ТАНЈУГ

Рајковић је за Танјуг рекла да Градска чистоћа детекцију вируса Западног Нила ради од априла на комарцима из рода кулекс, као и да се вирус средином јуна први пут појавио на територији општине Палилула.

- Наше екипе постављају клопке за мониторинг из којих се пребројавају узорци комараца, полирају и то иде на анализу ПЦР методом која је сензитивна и врло специфична, тако да детектујемо РНК геном вируса - објаснила је Рајковићева.

Истакла је да морају да постоје посебни климатски услови да би дошло до развитка вируса: да спољна температура у континуитету пет до седам дана буде између 25 и 30 степени.

Како је навела, резервоари за вирус Западног Нила су птице и коњи, а да их на људе убодом преносе комарци.
Први симптоми да је човјек заражен овим вирусом су: повишена температура, осип у пределу груди, малаксалост, бол у мишићима и блага несвјестица.

Рајковићева је нагласила да је неопходно обратити се љекару одмах након појаве првих симптома, јер вирус Западног Нила може да изазове упалу мозга - менингитис и енцефалитис, које захтијевају болничко лечење.