latinica  ћирилица
06/07/2022 |  08:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Саобраћај без застоја и ограничења

На већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ саобраћа се без застоја и посебних ограничења, саопштено је из Ауто-мото савеза /АМС/ Републике Српске.
Стање на путевима - Фото: РТРС
Стање на путевимаФото: РТРС

Из АМС упозоравају да је успорен саобраћај на дионицама на којима су у току радови, као и да је повећан број мотоциклиста на путевима, због чега савјетују опрезну вожњу, прилагођену стању и условима на путу.

На дионици пута од Шипова ка Купресу, због минирања стијенског материјала, од 11.30 до 14.30 часова планирана је потпуна обустава саобраћаја у мјесту Стројице, на регионалном путу Шипово-Ново Село, према Купресу.

Због радова, измијењен је режим саобраћаја на дионици магистралног пута граница Републике Српске /Бакрачуша/ - Невесиње један.

Режим саобраћаја измијењен је и на дионици магистралног пута Ивањска - Шарговац због изградње приступне саобраћајнице на магистрални пут.

Због деминирања, повремених обустава саобраћаја од 7.00 до 17.00 часова, има на дионици магистралног пута Миљевина-Брод на Дрини један, у мјесту Избишно у општини Фоча. У Миљевини су тридесетоминутне обуставе и 15 минута пропуштања возила. Деминирање ће трајати до 10. јула.

На дионици магистралног Брод-Оџак, на локалитету мјеста Полој и Лијешће, због деминерских радова, од 8.00 до 16.00 часова биће повремених обустава саобраћаја у интервалима 30 минута обуставе и 15 минута пропуштања. Радови су планирани до 31. јула.

Због деминирања повремених обустава саобраћаја биће и на дионици магистралног пута Шамац један-Гребнице, на локалитету Гребнице-Тишина у периоду од 8.00 до 14.00 часова.

На дионици магистралног пута Приједор-Козарац саобраћај се одвија уз измијењен режим вожње, ради укључивања и искључивања механизације ангажоване на изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор.

Због изградње разводне мреже водовода измијењен је режим саобраћаја на дијелу магистралног пута Челинац-Котор Варош и на регионалном путу Челинац-Укрина.
Предвиђено је да радови трају до 25. јула.

На дионици магистралног пута Руданка-Добој један измијењен је режим саобраћаја ради искључивања и укључивања механизације ангажоване на изградњи ауто-пута на Коридору "Пет це" од моста Руданка до тунела Путниково брдо два.

Због активираног клизишта, саобраћај се одвија отежано једном траком на дионици магистралног пута Фоча - Горажде, у мјесту Филиповићи на линији разграничења.

Због бројних одрона и опасности од клизишта, на магистралном путу Брод на Дрини - гранични прелаз Хум/Шћепан Поље путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Због превоза вангабаритног терета неопходан је опрез и поштовање упутстава овлаштених лица из пратње на путевима: Станић Ријека-гранични прелаз Брод, ганични прелаз ФБиХ/Република Српска Станић Ријека-Дервента-гранични прелаз Брод, гранични прелаз ФБиХ/Република Српска Станић Ријека-гранични прелаз Брод и Угљевик-граница Републике Српске/ФБиХ Бањ Брдо-Станић Ријека-ауто-пут-Бањалука-Приједор-гранични прелаз Република Српска/ФБиХ Копривна.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе изнад 30 тона на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црна Гора/Шћепан Поље/ забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса премашује 16 тона.

У ФБиХ, на магистралном путу Бихаћ-Босански Петровац због радова буде обустава саобраћаја у терминима од 10.00 до 11.00, од 13.00 до 14.00 и од 16.00 до 17.00 часова, а алтернативни правац је Бихаћ-Босанска Крупа-Крњеуша-Босански Петровац.

Због санације на вијадукту "Клопче" на дионици ауто-пута А-1 Зеница сјевер-Зеница југ саобраћа се претицајном траком, док су возна и зауставна трака затворене.

У току је деминирање на магистралним путевима Церик-Лончари /
на дионици Церик-пијаца "Аризона"/ и Босански Брод-Оџак /на локалитетима Полој и Лијешће/. Радним данима од 8.00 до 16.00 часова на снази су получасовне обуставе саобраћаја, уз 15 минута пропуштања возила.

На магистралном путу Јајце-Доњи Вакуф због радова у тунелу "Скела" током дана саобраћа се наизмјенично једном траком, док се од 22.00 до 6.00 часова саобраћај обуставља и преусмјерава на обилазницу око тунела.

Због радова, саобраћа се спорије и на путевима Житомислићи - Почитељ, Доњи Вакуф - Травник, Жепче - Зеница, Бихаћ - Босански Петровац и Шамац - Орашје.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.