latinica  ћирилица
06/07/2022 |  08:57 ⇒ 09:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Скопље: У протестима повријеђено 47 полицајаца

У сукобима на протесту против француског приједлога за деблокаду евроинтеграција Сјеверне Македоније, синоћ је у Скопљу повријеђено 47 полицајаца, од којих двојица тешко.
Скопље - полиција (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Скопље - полиција (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Специјална полиција растјерала је демонстранте који су били испред зграде Скупштине и неколико њих привела. Како је саопштио МУП, 11 полицајаца задобило је теже повреде.

Поједини демонстранати који протестују већ неколико дана гађали су полицију петардама, димним бомбама и другим предметима и срушили ограду испред парламента, након чега је интервенисала полиција.

Приведено је неколико демонстраната, углавном младића који су имали капуљаче на главама и бацали предмете на полицајце.

Претходно су испред зграде Владе демонстранти који траже оставку министара пробили заштитну ограду и гађали зграду.

У Скопљу је и током дана одржан протест против француског приједлога, на којем је посланик опозиционе ВМРО-ДПМНЕ Драган Ковачки изјавио да је приједлог који је прихватила Влада Дмитра Ковачевског неприхватљив за државу.

- Овај приједлог за почетак преговора штетан је за Македонију и води до два сценарија, од којих је један гори за Македонију. Једно је вјечно преговарање, а друго асимилација под диктатом Бугарске. Овај приједлог представља ултиматум који садржи све бугарске захтјеве - казао је Ковачки.