latinica  ћирилица
06/07/2022 |  10:40 ⇒ 11:14 | Аутор: РТРС

Обезбијеђена средства за исплату јунских пензија

Министарство финансија Републике Српске је обезбиједило средства за исплату јунских пензија у Републици Српској, како би од сутра могла почети исплата корисницима у Републици Српској, ФБиХ и иностранству, у нето износу 115.9 милиона КМ.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Министарство финансија и Влада Републике Српске ће и даље пратити макроекономска кретања и потребе корисника права на пензијско инвалидску заштиту у складу са којима ће бити вршена даља усклађивања.

- У складу са опредјељењем Владе Републике Српске, да усљед ублажавања посљедица инфлаторних кретања пружи подршку најстаријој популацији, пензије исплаћене у мају су повећане за десет одсто. Од почетка године су пензије повећане за 14 одсто. У плану је исплата једнократне помоћи свим пензионерима у Републици Српској, за шта су Ребалансом буџета обезбијеђена средства - саопштено је из Министарства финансија.

Укупан износ потребан за исплату пензија на годишњем нивоу је Ребалансом повећан за 89,8 милиона у односу на планирани буџет и износи укупно 1,360 (милијарду и 360 милиона)КМ.