latinica  ћирилица
06/07/2022 |  10:47 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Усвојен извјештај МУП-а за 2021. годину

Посланици Народне скупштине Републике Српске усвојили су Извјештај о раду Министарства унутрашњих послова Републике Српске за 2021. годину, у коме се наводи да је ово министарство у прошлој години успјешно реализовало послове и задатке.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Министар унутрашњих послова Драган Лукач рекао је јуче да је МУП Републике Српске у прошлој години успјешно реализовало послове и задатке, што се огледа у повољном стању безбједности у области борбе против криминалитета и безбједности у саобраћају, те очувању стабилног реда и мира.

Он је, образлажући извјештај, навео да је у Републици Српској било дупло мање кривичних дјела него у Федерацији БиХ, а већа је и расвијетљеност кривичних дјела.

Лукач је рекао и да је у извјештајном периоду извршено 13 убистава и сва су расвијетљена.

Посланици су усвојили и остале апсолвиране тачке дневног реда 22. редовне сједнице парламента Српске.

То су Извјештај о раду и финансијском извјештају Комисије за концесије Републике Српске за 2021. годину, Извјештај о раду са финансијским извјештајем Агенције за високо образовање Републике Српске за 2021, као и о Извјештај о раду и извршењу ребаланса финансијског плана - буџета Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за 2021.

Усвојен је и Извјештај о извршењу Плана рада и финансијског плана Фонда за заштиту животне средине и енергетску еФикасност Републике Српске за прошлу годину, а посланици су примили к знању Годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ за 2021.

Посланици су усвојили и одлуку о усвајању Зонинг плана подручја посебне намјене "Хашани" по скраћеном поступку и о усвајању зонинг планова урбаних зона подручја посебне намјене "Клековача".

У оквиру тачке избор и именовања посланици су изабрали судију Уставног суда Републике Српске Иванку Марковић, предсједника Фискалног савјета Српске Миленка Крајишника, те директора Агенције за банкарство Српске Срђана Шупута.

Гордана Рајић изабрана је за Обудсмана за дјецу Републике Српске.

Изабрани су и замјеници правобранилаца Републике Српске у Бањалуци, Приједору, Источном Сарајеву, Добоју, Бијељини и Власеница.

Након гласања потпредсјеник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић закључио је 22. редовну сједницу парламента Српске.