latinica  ћирилица
06/07/2022 |  10:56 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Селаковић: Земље Западног Балкана куцају на затворена врата

Када извјестилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон позива Србију да се јасно окрене ка ЕУ,"она куца на отворена врата", али је невоља што и Србија и друге земље региона "све чешће куцају на затворена врата", оцијенио је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Никола Селаковић (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Нема потребе да Србију ико подсјећа на њене обавезе у процесу евроинтеграција, али овом приликом подсјећамо да су обавезе, уколико је ЕУ искрена у својим намјерама, обостране, и да напредак који Србија и друге земље западног Балкана чине треба да буде валоризован од Брисела - рекао је Селаковић.

Селаковић је истакао да ће Србија наставити да реформише своје друштво јачањем владавине права и демократских вриједности, усклађујући се са правном тековином ЕУ управо на начин описан у документима који дефинишу услове за чланство.

Он самтра да је непоштен и недобронамјеран сваки покушај да се терет кривице за проблеме у односу ЕУ према Србији стави на ову земљу чији став је увијек био и искрен и досљедан.

- Србија је више од двије деценије јасно и искрено опредијељена за пуноправно чланство у ЕУ, и то стратешко опредјељење наше државе не доводи се у питање - истакао је Селаковић.

Извјестилац Европског парламента за Косово Виола фон Крамон током дебате о извјештају о Србији пред Европским парламентом позвала је званични Београд да се јасно окрене ка ЕУ.

Крамонова је, такође, указала предсједнику Србије Александру Вучићу на "неопходност усклађивања са европским заједничким позицијама" и додала да ЕУ од нове владе очекује пуно усклађивање у области спољне политике, укључујући и увођење санкција Русији.