latinica  ћирилица
06/07/2022 |  11:14 ⇒ 14:23 | Аутор: РТРС

Предложено повећање плата од 100 КМ (ВИДЕО)

Сетом приједлога закона о повећању плата у Републици Српској платни коефицијенти увећавају се у одређеном проценту тако да сви запослени остваре увећање плате од 100 КМ, а циљ јесте побољашања њиховог положаја, истакла је данас у Народној скупштини Републике Српске министар финансија Зора Видовић.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Видовићева је нагласила да је ово једна од мјера Владе Републике Српске која доприноси привредном расту и повећању плата радника, као и побољшању економско-социјалног положаја запослених.

- Ријеч је о Приједлогу закона о платама запослених лица у јавним установама у области здравства Републике Српске, Приједлогу закона о платама запослених у јавним службама Српске, Приједлогу закона о измјенама Закона о платама запослених у области високог образовања и студентског стандарда Републике и Приједлогу закона о измјенама Закона о платама запослених у основним и средњим школама и ђачким домовима у Српској по хитном поступку - рекла је Видовићева, образлажући предложени сет закона.

Истакла је да су сетом по хитном поступку обухваћени и Приједлог закона о измјени Закона о платама запослених у области културе Републике Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у органима управе Српске, Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у Министарству унутрашњих послова Републике и Приједлог закона о измјенама Закона о платама запослених у институцијама правосуђа Српске.

- За повећање плата у здравству потребно је 12,5 милиона КМ, за јавне службе 2,5 милиона КМ, основно образовање 17,4 милиона КМ, културу 650.000 КМ, високо образовање 2,9 милиона КМ, органе управе 3,9 милиона, МУП 6,3 милиона КМ, правосуђе 1,3 милион КМ. То значи укупно је потребно издвојити 47 милиона КМ за повећањ аплата до краја ове године - каже Видовићева.

Навела је да ће плате бити повећане од три до 15 одсто и да су сачињене реалне процјене за њихово повећање.

О предложеном сету закона није било посланичке расправе.