latinica  ћирилица
06/07/2022 |  13:21 ⇒ 13:38 | Аутор: СРНА

Легат Јована Дучића биће обновљен до краја септембра

Министарство просвјете и културе Републике Српске издвојило је 10.000 КМ за обнову легата Јована Дучића, сталне поставке у Музеју Херцеговине, за коју се очекује да ће бити реализована до краја септембра, речено је данас на конференцији за медије.
Музеј Херцеговине - Фото: РТРС
Музеј ХерцеговинеФото: РТРС

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да је ове године Министарство почело са реализацијом значајног пројекта у области заштите културног насљеђа - успостављању културних рута посвећених знаменитим српским личностима из културе и историје међу којима је и пјесник Јован Дучић.

- Наша обавеза је да заштитимо легат који је Јован Дучић оставио и да га пренесемо будућим генерацијама онакав какав је био и какав га је Дучић доносио у Требиње. Све што је захтијевао Музеј Херцеговине који баштини легат испоштовали смо и донирали смо средства да би се легат обновио и поставио у Музеју као трајна поставка. Ријеч је витринама, паркету, зидовима као и комплетном уређењу простора у којем ће легат Јована Дучића бити смјештен - навела је Ђаковићева.

Она је додала да су овим пројектом настојали да обухвате цијелу Српску и да изаберу одређене личности којима ће се посветити пажња како би се њихова заоставштина сачувала и пренијела будућим генерацијама.

Директор Музеја Херцеговине у Требињу Ивана Грујић рекла је новинарима да је у легату најстарија збирка коју је Дучић послао 1935. године у Требиње, те да легат, између осталог, обухвата око 100 предмета римске камене пластике, 15 умјетничких слика, ордење Јована Дучића и амбасадорско одијело.

Она је додала да је Музеј раније почео са пројектом реновирања легата Јована Дучића, те да су до сада реализовани грађевински радови.

- До сада је у реновирање легата Јована Дучића уложено 20.000 КМ из буџета града Требиња, Министарство просвјете и културе Републике Српске донирало је 10.000 КМ и 6.000 КМ од Италијанке госпође Скарано, која је дипломирала на књижевности Јована Дучића и жељела је да допринесе обиљежавању 150 година од рођења Дучића. Требаће нам још 20.000 КМ - навела је Грујићева.

Она је навела да је преостало организовање сталне поставке, која ће бити у двије просторије, али ће бити раздвојена римска камена пластика и дио који се тиче његовог личног живота.

- Ова средства од Министарства су нам била пресудна у реализацији цијелог подухвата - рекла је Грујићева.