latinica  ћирилица
06/07/2022 |  13:32 | Аутор: СРНА

Новом Граду од Владе Српске 552.000 КМ за два пројекта

Влада Републике Српске обезбиједила је 552.000 КМ за два пројекта у Новом Граду, рекао је данас Срни начелник ове општине Мирослав Дрљача.
Нови Град - урушени мост на ријеци Јапри - Фото: СРНА
Нови Град - урушени мост на ријеци ЈаприФото: СРНА

Дрљача је рекао да је Влада обезбиједила 350.000 КМ за изградњу моста на ријеци Јапри у Горњим Агићима и 202.000 КМ за проширење капацитета Вртића "Пчелица Маја". Он је навео да је општина завршила пројектну документацију и након објављивања одлуке Владе стечени су услови за покретање јавне набавке.

- У договорима са премијером Српске Радованом Вишковићем закључено је да је један од приоритетних пројеката мост на локалном путу Рађеновића мост-Мала Новска Рујишка-Горњи Агићи - истакао је Дрљача.

Он је рекао да је раније у употреби био мост који је војна конструкција, а урушио се 9. марта приликом преласка камиона.

- Потребно је изградити мост ширине шест метара који ће бити сигуран за оптерећење. Ријеч је о цјеловитом пројекту који подразумијева и плочасти пропуст и прилаз како би се спријечило задржавање воде код обилнијих падавина - објаснио је Дрљача.

Он је рекао да је Влада Републике Српске за проширење капацитета Вртића "Пчелица Маја" обезбиједила 202.000 КМ, те навео да је општина раније купила простор површине 417 метара квадратних за шта је издвојено 110.000 КМ.

- Завршетком пројекта створиће се услови за смјештај још 73 дјеце што задовољава садашње потребе - нагласио је Дрљача.

У овој предшколској установи смјештено је 158 дјеце, а у току је јавни позив за упис 47 дјеце.

Дрљача је рекао да очекује да ће уз помоћ Владе Републике Српске у наредном периоду бити и други значајни пројекти.

Он је додао да су у току разговори за реконструкцију локалних путева и да ће радови почети за десетак дана.