latinica  ћирилица
06/07/2022 |  14:23 ⇒ 16:14 | Аутор: СРНА

Усвојена Резолуција о БиХ

Европски парламент усвојио је данас резолуцију о БиХ у којој се, између осталог, наглашава да је темпо приступања ЕУ одређен спровођењем реформи чији је циљ гарантовање правилног функционисања демократских институција, заснованих на владавини права, добром управљању и основним правима.
Европски парламент (Фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND) -
Европски парламент (Фото: EPA-EFE/JULIEN WARNAND)

У резолуцији се позивају БиХ и сви њени политички актери да направе значајне кораке ка чланству у ЕУ напредовањем у остваривању 14 кључних приоритета, посебно враћањем независности правосуђа, јачањем владавине права, као и унапређењем борбе против корупције и организованог криминала, подстицањем и обезбјеђивањем слободе медија и окружења за цивилно друштво, те заштитом рањивих група.

Европски парламент изражава жаљење што се више од 25 година након завршетка рата БиХ "и даље суочава са подјелама које промовишу политичке елите, покушајима сецесије и високим степеном корупције, што доприноси масовном одливу мозгова и демографском паду".

У резолуцији се истиче поштовање насљеђа Дејтонског мировног споразума, као и концепт конститутивних народа, али и истиче да ово рјешење не би требало да доводи до дискриминације других грађана.

Евроспки парламент у овом документу осуђује изјаве и приједлоге који имају за циљ подривање уставних вриједности БиХ, те напомиње да ова земља треба да уставни оквир усклади са европским стандардима и принципима.

Такође се наглашава да спровођење Дејтонског мировног споразума укључује обавезу примјене одлука високог представника, не доводећи у питање спровођење пријеко потребних политичких и структурних реформи у земљи, те наглашава неопходност јачања одговорности грађана и политичара БиХ у развоју земље.

У документу који није првнообавезујући, али представља политичке смјернице за земљу у процесу евроинтеграција, изражава се "снажна подршка ОХР-у у извршавању свог пуног мандата, укључујући кориштење бонских овлаштења као посљедњег средства, ако је потребно да се осигура пуно поштовање Дејтонског мировног споразума и суверенитета и интегритета БиХ".

Такође, прима се на знање недавна у одлука високог представника да суспендује Закон о непокретној имовини у Републици Српској и продужи забрану располагања државном имовином, те "најоштрије осуђује свака реторика мржње и пријетње насиљем према високом представнику, укључујући и оне изражене на митингу у Бањалуци 20. априла", а власти позивају да спријече и кривично гоне оне који их упућују.

У тексту се изражава противљење свим штетним уступцима по питању државне и одбрамбене имовине, позивају међународни актери да подрже ОХР и његову експертску групу у њиховом раду на проналажењу одрживог рјешења за добробит цијеле земље и свих грађана, те тражи да реагују на, како се наводи, "сецесионистичке напоре руководства Републике Српске снажнијим и кредибилнијим приступом".

Такође, изражава се жаљење због ћорсокака у преговорима о реформи Устава и Изборног закона у БиХ, као и због недостатка политичке воље да се она спроведе уочи овогодишњих општих избора у октобру.

У резолуцији се позивају сви актери да омогуће да се избори одрже у октобру како је предвиђено и да преговарају у доброј вољи и постигну уравнотежен споразум, у складу са европским стандардима, пресудама Европског суда за људска права и препорукама Венецијанске комисије да би испунили уставну обавезу.