latinica  ћирилица
06/07/2022 |  14:32 | Аутор: СРНА

Вучић: Било би погрешно да је изгласан прекид преговора

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су поједини посланици у Европском парламенту данас покушали да се изгласа прекид преговора Србије о приступању ЕУ, те да је Београду драго што то није успјело јер би таква одлука била погрешна.
Александар Вучић (фото:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg) -
Александар Вучић (фото:TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bg)

- Било би погрешно да је то изгласано и хвала већини европских посланика који то нису изгласали - рекао је Вучић новинарима у Ивањици.

Он је нагласио да је важно да Србија буде на европском путу, али и да има и своју слободу и да размишља о својим виталним, државним и националним интересима.

Према његовим ријечима, ако неко не разумије специфичну позицију Србије, онда и не жели искрено у ЕУ видјети било кога са Балкана.

- То је питање за ширу политичку расправу. Много је тешко расправљати са људима. Некада вам се деси да вам крвни судови у глави буду потпуно закрчени, па не можете да размишљате. Са многима је данас у свијету немогуће разговарти. Воз је кренуо из станице, лудило је кренуло, они су сви у рату и не можете са њима да разговарате - истиче Вучић.

Он каже да ће Србија разговарати са оним са којим је могуће.

- Са оним са којим није - шта да радимо - каже Вучић.

Посланици Европског парламента данас су великом већином гласова усвијили резолуцију о Србији којом се изражава подршка чланству у ЕУ, али званични Београд позива да се хитно усклади са санкцијама које је Брисел увео против Русије и Белорусије.

Дио посланика је инсистирао да се изгласа прекид преговора Србије о приступању ЕУ.Група зелених у Европском парламенту поднијела је амандман да усклађивање са санкцијама Русији не буде услов за наставак преговора већ за напрадак у приступним преговорима.