latinica  ћирилица
06/07/2022 |  15:38 ⇒ 15:39 | Аутор: СРНА

Вулин: Да је лицемјерје болест, Европском парламенту била би потребна колективна терапија

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин изјавио је да би Европском парламенту била потребна колективна терапија да је лицемјерје болест, те да Србија неће бити дио антируске хистерије нити признати самопроглашено Косово.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

Поводом данас усвојене резолуције о Србији у Европском парламенту, Вулин је рекао да за увођење санкција Русији ЕУ нуди Београду "као награду" да призна самопроглашено Косово.

- Сигурно у Европском парламенту има неког ко мисли да би то Србија прихватила, али такав ум још медицински није документован. Лицемерје није болест, да јесте Европском парламенту би била потребна колективна терапија - оцијенио је Вулин у писаној изјави.

Вулин је истакао да ће Србија, док је води Александар Вучић, бити држава и неће постати дио антируске хистерије, баш као што неће признати самопроглашено Косово.

- Чак и да испунимо све што лицемери из ЕУ траже од нас, да ли нам било ко гарантује да је уценама крај, да ли нам било ко гарантује да следећи захтев није поништавање Републике Српске или колико ће се још чекати да се од нас затражи да на олтар европских вредности приложимо животе српских војника у борби са Русијом -пита Вулин.

Он је указао да је Европски парламент, у истом извјештају у коме се позива на поштовање међународног права, затражио од Србије да се прикључи рату Запада против Русије, као и да призна такозвано Косово, саопштено је из МУП-а Србије.

- За улазак у непријатељство са Русијом, вековном, а често и једином савезницом у најтежим тренуцима нашег постојања, ЕУ нам као награду нуди да признамо /самопроглашено/ Косово као државу - нагласио је Вулин.

Он је истакао да се ЕУ од избијања сукоба у Украјини понаша, не као савез држава, већ као скуп територија које немају ни своју политику, ни своје интересе, те да им зато Србија као самостална земља толико и смета.

Посланици Европског парламента усвојили су раније данас резолуцију у којој се наводи да ће напредак Србије ка ЕУ директно зависити од јачања владавине права и усклађивања са европском спољном и безбједносном политиком, што укључује увођење санкција Русији, те да се од Србије очекује потписивање правнообавезујућег споразума о нормализацији односа са самопроглашеним Косовом "заснованог на међусобном признању".