latinica  ћирилица
06/07/2022 |  16:05 ⇒ 16:05 | Аутор: СРНА

Именована Радна група за анализу стања и рјешавање проблема у друмском саобраћају

Радна група за анализу стања и рјешавање проблема у друмском превозу именована је данас у Министарству саобраћаја и веза Републике Српске, речено је Срни у овом министарству.
Министарство саобраћаја и веза (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство саобраћаја и веза (фото: илустрација)Фото: РТРС

Радну групу чине представници Министарства саобраћаја и веза и Министарства трговине и туризма Републике Српске, Привредне коморе и Удружења превозника Српске, рекла је портпарол Министарства саобраћаја и веза Наташа Милетић.

- Задатак радне групе је да анализира постојеће стање у области друмског превоза и да предложи мјере за рјешавање проблема - рекла је Милетићева.

Она је додала да су у Министарству саобраћаја и веза данас и јуче одржани састанци на којима су превозници истакли своје проблеме у вези са висином цијене горива, забраном извоза дрвних сортимената, прекомјерног задржавања на граничним прелазима, те повратом ПДВ-а из иностранства.

- Предложено је да се анализира стање у друмском превозу у ЕУ и земљама у окружењу, те да се прикупе све релевантне информације и сагледају предузете мјере и рјешења, након чега ће се дефинисати најбољи модел за унапређење тренутног стања у овој области - рекла је Милетићева.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић и предсједник Удружења превозника Републике Српске за унутрашњи и међународни транспорт Републике Српске Никола Грбић договорили су јуче у Бањалуци да буде формирана радна група која ће сагледати ситуацију и покушати да ријеши проблеме превозника у Српској, након чега су прекинули протест.

Превозници у цијелој БиХ, који су незадовољни високим цијенама нафте и нафтних деривате, започели су у понедјељак, 4. јула, протест, те нагласили да неће помијерати камионе све док њихов проблем не буде ријешен.