latinica  ћирилица
06/07/2022 |  17:15 | Аутор: СРНА

Одлука Уставног суда БиХ усмјерена на спречавање институција да врше уставне надлежности

Одлука Уставног суда БиХ да донесе привремену мјеру стављања ван правне снаге Закона о лијековима и медицинским средствима Републике Српске директно је усмјерена на спречавање институција Српске да врше Уставом предвиђене надлежности, те указује на координисано дјеловање против интереса Српске и њеног народа, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Српске.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

Поводом ове одлуке ресорно министарство још једном је нагласило да овакве врсте одлука не могу оправдати нити поништити чињенице да је у јеку једног од најтежих таласа оболијевања људи, умјесто рјешења са нивоа БиХ створена неоправдана атмосфера страха и неизвјесности у Републици Српској.

- Дјеловање против воље Народне скупштине Републике Српске неће учинити да се то заборави, нити донијети добробит становништву - наводи се у саопштењу.

Из Министарства су напоменули да су захтјев бошњачког члана Предсједништва БиХ Шефика Џаферовића, унапријед наговијештен став Уставног суда БиХ, као и најављено самовољно "дјеловање" Кристијана Шмита, директно усмјерени на спречавање институција Републике Српске да врше Уставом предвиђене надлежности.

- То указује на координисано дјеловање против интереса Републике Српске и њеног народа и потврђује неефикасност институција на нивоу БиХ, њихово неодговорно дјеловање и непоштовање Устава БиХ на који се позивају, као и на потребе Републике Српске да донесе властите одлуке и моделе за заштиту здравља становништва, а за шта има уставно овлашћење - наводи се у саопштењу.

Из Министарства подсјећају да је, при доношењу овог Закона, наведена потреба обезбјеђивања доступности лијекова и медицинских средстава за употребу у хуманој медицини, а Уставом Републике Српске је утврђено да свако има право на здравствену заштиту у складу са законом.

- Неспорна је чињеница да је област здравствене заштите у надлежности Републике Српске, којој припадају све државне функције и надлежности, осим оних које су Уставом БиХ изричито пренесене на њене институције, а члан три Устава БиХ не обухвата област здравствене заштите - наводи се у саопштењу.

Из Министарства истичу и да је Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске прошао све уставне и законске процедуре.

Ресорни министар Ален Шеранић истакао је да је Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске донесен да обезбиједи здравствену заштиту и доступност лијекова грађанима Републике Српске.

Шеранић је истакао да Устав БиХ говори да су ентитети, односно Република Српска надлежни за здравствену заштиту и да је сходно томе и донесен овај закон.

- Ниједна одлука Уставног суда, нити било који унапријед најављен став Кристијана Шмита, који је нелегални међународни представник у БиХ, с обзиром на то да нема одлуку Савјета безбједности УН да обавља ту функцију, не може да оправда чињеницу страха и неизвјесности изазваних код грађана Републике Српске у тренутку када се овај Закон доносио - поручио је Шеранић.