latinica  ћирилица
06/07/2022 |  18:24 ⇒ 07/07/2022 | 10:31 | Аутор: РТРС

Шмит најавио, Уставни суд испунио - Закон о лијековима Српске привремено ван снаге (ВИДЕО)

Кристијан Шмит најавио - Уставни суд БиХ дјелимично испунио, Закон о лијековима Репулике Српске привремено ван снаге.
Уставни суд БиХ - Фото: РТРС
Уставни суд БиХФото: РТРС

Влада Републике Српске са жаљењем констатује да је одлука Уставног суда БиХ којом су привремено, ван правне снаге стављени Закон о лијековима и медицинским средствима, на снази од 28. јуна ове године, и Закон о допуни закона о републичкој управи Републике Српске, донесена под утицајем међународних центара моћи који диктирају мишљење већине у том суду.

Из Народне скупштине поручују да ће заузети став када Уставни суд у цијелости одлучи о захтјеву, Шефика Џаферовића. Одлука о привременој суспензији не прејудицира коначну одлуку у овом предмету.

Очекивања сарајевског политичког естаблишмента, али и међународног фактора око Кристијана Шмита дјелимично су испуњена. Уставни суд БиХ привремено је суспендовао законе којима се успоставља Агенција за лијекове и медицинска средства Републике Српске. Обустава ће трајати до коначне одлуке Суда о уставности оснивања ентитетске агенције и враћања одузетих надлежности Српској.

- Управо активности предсједавајућег Предсједништва госп. Џаферовића као и унапријед најављен став господина Шмита представљају добро координисану активност која је против интереса грађана Републике Српске. Сам Закон о лијековима и медицинским средствима је донесен да обезбједи здраствену заштиту и доступност лијекова грађанима. Устав БиХ говори да су ентитетти и Република Српска надлежни за здравствену заштиту - рекао је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.

Здравство и промет лијекова је у надлежности ентитета, те је одлука Уставног суда БиХ да привремено стави ван снаге Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закона о допунама Закона о републичкој управи неуставна, поручио је из Брисела српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Нема никаквог уставног основа за то, јер је надлежност промета лијекова на ентитетима - поручује Додик.

Јавности није познато да ли су судије једногласно донијеле одлуку, али вођени досадашњим искуством Српске судије су опет прегласане.

- Није изненађују одлука Уставног суда јер је то било очекивано и на неки начин најављено у медијима. Какву ће одлуку Народна скупштина донијети, претпостављам неће доносити одлуку док се Уставни суд не одлучи у цјелости о апелацији господина Џаферовића - изјавио је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић.

Забрињава што из Уставног суда "цуре" информације, те су поједини сарајевски портали и прије сједнице објавили да ће Уставни суд ставити ван правне снаге Агенцију за лијекове и медицинска средства Републике Српске.

- Што се тиче одлука Уставног суда, Народна скупштина Републике Српске ће сваки пут када Уставни суд донесе неуставне одлуке по Српску, те одлуке неће поштовати. Уставни суд треба да штити Устав, а Народнс а скупштина је изашла из граница Устава и дејтона - додао је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Денис Шулић.

Лидер ДНС Ненад Нешић пита гдје у Уставу пише да ентитети не могу повући своју сагласност за раније пренесене надлежности и констатује да Уставни суд наставља праксу неуставних и политичких одлука.

Предвиђања да би Уставни суд у септембру у јеку предизборне кампање могао одлучивати о Џаферовићевом захтјеву указује у којој мјери је та институција исполитизована.

Бранислав Бореновић не упућује критике на рачун Уставног суда и Кристијана Шмита, који је у два наврата био гост ПДП-ових кадрова у Бањалуци.

Зато се окомио на Додика, рекавиши да је Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске дио СНСД-ове игре о враћању надлежности.