latinica  ћирилица
07/07/2022 |  07:57 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Пашалић: Шумска газдинства постала предмет политичког поткусуривања

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је да је предузеће "Шуме Српске", осим вишка радника, оптерећено и политиком, јер су, нагласио је, нека шумска газдинства постала предмет политичког поткусуривања.
Борис Пашалић - Фото: СРНА
Борис ПашалићФото: СРНА

- На то сам више пута указивао. Наравно да има проблема у "Шумама" и они нису од јуче, већ се гомилају годинама и деценијама - нагласио је Пашалић.

Према његовим ријечима, тренутно је највећи проблем извођење радова јер "Шуме" у прошлој години нису завршиле у потпуности свој план, односно реализован је око 90 одсто.

- Ако то ставимо у однос са количином сировине која се производи, то је два милиона метара кубних, чија је вриједност око 200 милиона КМ, а 10 одсто неизвршења радова "кошта" 20 милиона КМ - појаснио је Пашалић за Срну.

То, сматра он, довољно говори колико је важно да се у шумарству испуни годишњи план и циљ је да се у овој години то и деси.

- План сјече је прошле године остао неиспуњен јер извођачи радова нису успјели да реализују уговоре. Разлог је недовољан број радника, неповољни услови за извођење радова и због тога су "Шуме" прошле године остале ускраћене за приход од 20 милиона КМ -  навео је Пашалић.

Пашалић је реако да је ресорно министарство ове године помогло извођачима радова на неколико начина.

- Омогућили смо им да набаве нову механизацију, зглобне тракторе и то смо финансирали са 30 и 40 одсто поврата, значи гранта. Уколико је тај трактор кошта око 300.000 КМ, обезбјеђивали смо нешто више од 100.000 КМ и на тај начин је набављено неколико машина - рекао је он.

Пашалић наводи и да је повећана цијена по кубику извођења радова, те да је креирана нова мјера.

- Обезбиједили смо више од четири милиона КМ из Компензационог фонда да извођачима радова у шумарству намиримо губитак по основу раста цијена горива. Разрађујемо модел како да им тај новац пребацимо да бисмо их одржали ликвидним и да би до краја године могли да заврше уговорене обавеза - навео је ресорни министар и нагласио да је највећи проблем обезбиједити да се план производње у потпуности реализује.

Пашалић је истакао да има одређених помака, те додао да је пуштен у тестну фазу информациони систем који би требао знатно да унаприједи рад у шумарству и да сведе на најмању могућу мјеру "разне марифетлуке и махинације".

- Надам се да ће комбинација подршке извођачима и примјене информационог система ипак у овој години обезбиједити да се стабилизује стање у шумарству - нагласио је он.

Пашалић је рекао да је веома важно да је повећана цијана рада, те је изразио очекивање да ће и на тај начин радници бити мотивисани да више и боље раде и да ће из ове године "Шуме" изаћи у бољој атмосфери него раније.