latinica  ћирилица
07/07/2022 |  09:14 ⇒ 11:52 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Донијети праведнији закон о платама (ВИДЕО)

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да је промијењена цијена рада за запослене у институцијама БиХ, али не и коефицијенти, те очекује да стручне службе и синдикати направе нови закон о платама у институцијама БиХ који ће бити праведнији и отклонити велику диспропорцију.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Истакао је да је актуелан закон из 2007., као и да је формирана радна група која ће са синдикатом државних службеника да припреми нови којим би били кориговани коефицијенти.

- Био сам изненађен када сам дошао на функцију предсједавајућег Савјета министара, и видио да постоји велика диспропорција између првог руководиоца и осталих, што је мање изражено у ентитетима - рекао је он и додао да му смета и то што постоји дискреционо право руководилаца институција да дијеле стимулације, а тај дио новца би требало претворити у коефицијенте и кориговати плате.

- Као министар финансија, увијек сам се залагао да ниже плате имају већи проценат раста, али овдје се радило само о промјени цијене рада, али не коефицијената", рекао је Тегелтија синоћ за РТРС.

Нагласио је да је у институцијама БиХ запослено око 20.000 радника, те да су њихове плате у једном тренутку биле на већем нивоу од плата у ентитетима, али да се онда у два наврата смањивала цијена рада, а ентитети су повећавали плате.