latinica  ћирилица
07/07/2022 |  09:21 ⇒ 12:36 | Аутор: РТС

Припадници РОСУ упали у Штрпце, блокирали општину и претресали школу

Више од 30 припадника РОСУ упало је рано јутрос у Штрпце под пуном опремом с циљем новог застрашивања и малтретирања Срба у овој општини, саопштила је Канцеларија за КиМ.
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ) -
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ)

Специјалци РОСУ су распоређени на више локација, блокирали су читаву општину, упали су у основну школу Шарски одред на Брезовици, у објекат поште у селу Драјковце, упали су и претресали зграду Привременог органа одакле износе сву документацију и компјутере, упали су у зграду ТВ Херц, једине телевизије на српском језику у Штрпцу, пењу се по бандерама одакле скидају надзорне камере које не раде више година, наводе из Канцеларије за КиМ.

- Они су поново изабрали да у Штрпце упадну баш на велики празник, с обзиром да је данас сеоска слава свети Јован и велики вашар у Штрпцу када се окупља велики број мештана, а исто су учинили и приликом претходних упада у ову српску средину - саопштила је Канцеларија.

Како кажу, иако јединице из Приштине добро знају да камере које су легално постављене прijе скоро десет година, нису у функцији већ дуже врijеме и то су провjеравали и претходних дана у више наврата, "то им је послужило као изговор да поново упадну у Штрпце, малтретирају народ који не може нормално да функционише".

- С каквим оправдањем специјалци РОСУ упадају у српску основну школу у Штрпцу? Нема сумње да је по среди нови атак и притисак на Србе да напусте свој кућни праг јер не постоји ниједан оправдани разлог за нову акцију РОСУ у овој српској средини - саопштила је Канцеларија за КиМ.