latinica  ћирилица
07/07/2022 |  09:28 | Аутор: СРНА

Вучић: Скопље да размисли о француском приједлогу

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је, поводом француског приједлога за рјешавање спора Сјеверне Македоније са Бугарском, да Скопље не треба да одбаци европски приједлог прије него што добро размисли о националним интересима.
Александар Вучић (фото:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs) -
Александар Вучић (фото:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ bs)

Вучић је рекао да Сјеверна Македонија треба да води своју земљу напријед, да је добро бити на европском путу и отварати могућности за привлачење инвестиција.

Он је навео да не може да каже да ли је добар француски приједлог за рјешавање спора Сјеверне Македоније са Бугарском и да је на грађанима да добро размисле и анализирају прије него што донесу одлуку да ли да га прихвате, указавши да је Србији, за разлику од Сјеверне Македоније, одузет дио територије.

-Одузели су нам значајан део територије, вама то нису. Али, без обзира на то, ми смо прихватили и идемо напред, иако не признајемо независно Косово, не прихватамо све што нам нуде кроз поглавље 35, али морате да истрпите некад и неке лоше ствари. Мислим да је најважније да људи знају истину, да нико не манипулише великим сликама да ће тећи мед и млеко, јер то не постоји ни овако ни онако - рекао је Вучић за македонску Телевизију "Сител".

Вучић је додао да ће Македонцима вјероватно економски бити лакше ако буду имали отворене преговоре са ЕУ, те да на основу тога људи могу да мјере.

Он је истакао да Србија не жели ништа од Сјеверне Македоније, сем пријатељства и добрих комшијских односа.

- Доживљавамо вас као нашу браћу. Нама не требају територије Северне Македоније, нама не треба језик, признајемо македонски језик. Нама не треба црква, признајемо и македонску цркву. Нама не треба ама баш ништа, сем пријатељства и добрих комшијских односа - поручио је Вучић.

У Сјеверној Македонији синоћ је одржан пети протест опозиције против француског приједлога за рјешавање спора са Бугарском, која сматра да је прије почетка преговора ЕУ са Скопљем потребно ријешити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев. /крај/сас/љљ