latinica  ћирилица
07/07/2022 |  09:40 ⇒ 14:40 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Срамно да ПДП збија шале са одлуком Уставног суда БиХ против интереса Српске

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да је просто невјероватно да предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић и та странка збијају шале и радују се посљедњој одлуци Уставног суда БиХ која је директно усмјерена против Републике Српске и њених интереса, при томе износећи небулозне тезе како такве срамне одлуке одговарају лидеру СНСД-а Милораду Додику и СНСД-у.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Морамо да подсјетимо јавност да је СНСД, за разлику од ПДП-а, чији су посланици и тада побјегли из Народне скупштине Републике Српске, као и увијек када се доносе одлуке битне за Републику Српску, гласао за оснивање Агенције за лијекове и медицинска средства Српске - рекао је Ковачевић Срни.

Он је истакао ће таква одлука и све одлуке Народне скупштине Републике Српске бити спроведене.

- За нас су битне одлуке институција Републике Српске, а не наређење извана која ПДП-у директно испоручује њихов савезник и пријетељ којег једино они примају у Републици Српској Кристијан Шмит - истакао је Ковачевић.

Он је рекао да СНСД-у одговарају овакав ПДП и њихови кандидати које ће, "као и увијек, потпуно помести на предстојећим општим изборима у октобру".

- Ако ћемо већ говорити томе коме се ми и чему радујемо и шта нама одговара у БиХ и Републици Српској, онда у алијанси у којој постоји Уставни суд БиХ у којем троје странаца са двоје Бошњака прегласавају Србе и Хрвате и Српску, у којој постоји Кристијан Шмит који нема никакав легитимитет, али сам себе назива високим представником, који наручује такве одлуке, најављује их и говори какве ће оне да буду, а с којим се састају редовно и искључиво једино људи из ПДП-а и са њим, вјероватно, договарају такве потезе против Републике Српске – онда морамо бити реални и рећи да нам у тој алијанси одговарају једино ПДП и њихови кандидати које ћемо, као и увијек, потпуно помести на предстојећим општим изборима у октобру - рекао је Ковачевић.

Уставни суд БиХ ставио је јуче ван снаге привремено Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи.

Бореновић је потом у саопштењу навео да Уставни суд обуставља Агенцију за лијекове Републике Српске за коју је рекао да "суштински не постоји", те да је отворе "ако је Додик досљедан".

Законом о лијековима и медицинским средствима предвиђено је успостављање Агенције за лијекове и медицинска средства Републике Српске, а прописано је да Влада Српске у одређеном временском оквиру именује директора и друга тијела агенције.