latinica  ћирилица
07/07/2022 |  09:51 ⇒ 09:52 | Аутор: СРНА

Вулић: Шмит и Уставни суд БиХ дижу тензије

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је да Кристијан Шмит и Уставни суд БиХ дижу тензије и уживају у сарајевској игри правне несигурности.
Сања Вулић - Фото: СРНА
Сања ВулићФото: СРНА

Вулићева је истакла да је Уставни суд БиХ, стављајући привремено ван снаге Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске, по ко зна који пут надмашио самог себе.

- Суд у којем доминацију у гласању и договарању имају судије странци и Бошњаци је донио одлуку о којој данима прије бруји Сарајево, а портпарол им је Шмит. Одлука није објављена са детаљима тако да када буде објављена биће занимљиво прочитати шта је Уставном суду био основ за овакво поступање. Сав цинизам се огледа у томе да наглашавају да одлука о привременој мјери не прејудицира коначну одлуку - истакла је Вулићева за Срну.

Према њеним ријечима, једина чињеница за доказивање биће - да се одлуке Уставног суда креирају у централи СДА.

- Да је правне државе, као што није, судије би биле у поступку одлучивања о предсједавајућем Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу који им менторише, а који је са уживањем гледао одсијецање српских глава - нагласила је Вулићева.

Она сматра да стављати ван снаге законе донесене у парламентарној процедури представља невиђени апсурд.

- Срби су имали већа права за вријеме Турске и Аустроугарске окупације већ у 21. вијеку у тзв. држави БиХ! Њемачки туриста Кристијан Шмит мисли да је Србе о јаду забавио, а не зна да ко мржњу сије, мржњу ће и пожњети - нагласила је Вулићева.

Она је, међутим, указала на то да Република Српска има своје демократске институције и представнике и да џабе што "Шмит само што се не пресели у Уставни суд као подстанар".

- А, свакако сам рекла да његову пријаву боравка треба провјерити у Служби за послове са странцима, да видимо да ли се пријавио на адреси Уставног суда - навела је Вулићева.

Уставни суд БиХ ставио је јуче ван снаге привремено Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи.